Smart parkerings­lösning i Karlskrona

Bilister i Karlskrona kommun betalar sin parkering via mobilen och parkeringsvakten scannar registreringsskylten för att kontrollera att avgiften betalats.

Parkeringslösningen omfattar hela processen, från appen i bilistens smartphone till integration med utrustning som parkeringsvakten använder för att kontrollera registreringsskyltarna.

Bilisten kommer enkelt att kunna betala avgiften via den nya appen men även med traditionella lösningar såsom automat, sms samt via www.karlskrona.se.

– Karlskrona kommun har nyligen gått från 650 avgiftsbelagda parkeringsplatser till 3600. Därför är vi glada att kunna erbjuda en innovativ lösning som gör parkeringen enklare för bilisten och mer kostnadseffektiv att kontrollera, säger Anders Jaryd på Karlskrona kommun.

Den nya parkeringslösningen är unik i Sverige, enligt Fujitsu som är en av leverantörerna.

För första gången har en lösning skapats där kommunikation, positionering och betalning integrerats. Till exempel används telefonens GPS för att avgöra vilken zon bilisten befinner sig i och således vilken avgift som gäller på platsen.

Lösningen är gemensamt framtagen av Fujitsu, HiQ, Nicon och Rapparna.

– Enkelhet har varit kärnan i vårt arbete. När bilisten väl registrerat sig behövs det inte mer än tre knapptryckningar för att starta sin parkering. Bilisten kan sedan se både tid och kostnad för parkeringen direkt i appen, säger Richard Lidén, platschef på Fujitsu i Karlskrona.

Systemet tas i bruk under hösten och beräknas vara i full drift innan årsskiftet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *