Stor bilupphandling i Västernorrland

Landstinget Västernorrland och sex av länets sju kommuner upphandlar nu cirka 1 100 bilar för en treårsperiod för sammanlagt omkring 150 miljoner kronor över perioden.

De kommuner landstinget upphandlar tillsammans med är Härnösand, Kramfors. Timrå, Sollefteå, Ånge och Örnsköldsvik. Övervägande handlar det om mindre personbilar men även transportbilar. Här finns fordon med fem dörrar och kombifordon. De bilmärken som är aktuella är Volvo, Volkswagen, Ford, Renault, Toyota och Hyundai.

Enligt förutsättningarna för upphandlingen så är fordonens årskostnad, baserad på 1 500 mils körning per år, inkl driftkostnader och finansiering när det gäller standardfordonen, får dessa inte överstiga 40.000 kronor per år. Miljö- och trafiksäkerhetskraven för bilarna följer de som gäller för myndigheters bilar enligt en statlig förordning (2009:1). Det betyder bland annat begränsade utsläpp, antisladd och krocksäkerhet.

– Vinsten vid en så här stor upphandling, ligger i de större volymer man upphandlar och i samordningsfördelar. Dessutom i att upphandlingen blir förenklad när man ger en upphandlande myndighet uppdraget istället för sju, säger upphandlare Tobias Jamtehov.

Landstingsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde på tisdagen att den redovisade upphandlingen ska slutföras; ett beslut som behövs för att upphandlingen av bilarna ska kunna inledas.

Källa: Landstinget Västernorrland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *