Trendspaningar inför 2021

Stephan Andersson, Hybrid IT BU Manager, HPE Sverige, spanar mot det kommande året och pekar ut trender. Han förutspå att telekomföretagen kommer fortsätta rulla ut 5G till företag under 2021. Men 5G är så mycket mer än snabb nedladdnings-hastighet, slår han fast.

Stephan Andersson.

Här följer krönikan i sin helhet.

2020 har varit ett utmanade år för många och företag och organisationer har tvingats ställa om till att arbeta mer digitalt och på distans. 2021 kommer fortsätta ställa höga krav på vår digitala infrastruktur. Här kommer HPEs trendspaningar för 2021 när det kommer till det digitala landskapet.

Företagen kommer på allvar skörda frukten av sina 5G-investeringar
Telekomföretagen kommer fortsätta rulla ut 5G till företag under 2021. Men 5G är så mycket mer än snabb nedladdningshastighet. De riktiga möjligheterna visar sig när det kommer till nya innovativa tjänster för företag. Hittills har 5G fokuserat på radio access network (RAN), men den riktiga utväxlingen från 5G uppnås först när RAN kombineras med ett kärnnätverk. Exakt detta kommer hända under 2021, vilket öppnar för slicing. Telekomföretagen kan då ta mer betalt av företagskunder för hypersnabb uppkoppling och samtidigt erbjuda säkra uppkopplingar med minimal fördröjning – vilket är särskilt intressant för autonoma fordon. Med hjälp av ovan kommer företagen att på riktigt kunna börja skörda frukten av sina 5G-investeringar.

Banbrytande teknologi i morgondagens datacenter

Det första systemet för Exascale, nästa generations superdator, kommer att introduceras på marknaden under 2021. Superdatorer som är 5-10 gånger snabbare än dagens system kan hantera större volymer och mer komplicerad data vilket öppnar för helt nya möjligheter.

HPE förutspår särskilt stora möjligheter för Exascale i kunders datacenters, hostade datacenters eller i molntjänster. Dessa kan använda sig av samma teknik som i superdatorerna för att processa de mest datatunga arbetsbelastningarna. Denna teknik kan hantera mycket mer avancerade algoritmer och brukar kallas för den nya eran av Exascale-teknologi).

Storheten i denna typ av teknologi ligger i att den nu kan tillgängliggöras för alla konsumenter, då vem som helst kan använda den med hjälp av molntjänster. Detta tror HPE kommer flytta gränser när det kommer till upptäckter av nya läkemedel, förutspå extremväder eller bara hjälpa användare att fatta bättre beslut tack vare en fördjupad insikt.

Molnet blir tillgängligt överallt – hela tiden
Enligt IDC befinner sig fortfarande 70% av all data och appar i kunders egna datacenters. Fler och fler företag och organisationer kommer under 2021 att gå över till en ”molnet-överallt”-strategi, vilket innebär en hybrid leverans där kundernas IT- relaterade tjänster kommer levereras från flera olika platser, ute i kanten, i egna datacenters, hos serviceproviders och i publika molntjänster. Molnet är inte en plats, det är en upplevelse och verksamheterna förväntar sig samma upplevelse oavsett varifrån IT-tjänsterna levereras. Det har stora fördelar både när det kommer till att arbeta på plats, men särskilt när det kommer till att kunna möjliggöra för kritiska appar och data att vara tillgänglig överallt, hela tiden. Resultatet blir en agil mobilitet av data som sömlöst flyttar datan dit den behövs.

Stephan Andersson, Hybrid IT BU Manager, HPE Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *