"Trump har rätt om världshandeln"

Den globala rättsordningen behöver utvecklas för att skapa rättvisa konkurrensvillkor inklusive ett generellt miljöansvar för alla företag. I den ordningen skulle IMF:s generalförsamling kunna få en lagstiftande roll.
Det menar en av Olof Palmes närmaste medarbetare, Ulf Dahlsten, PhD, gästprofessor vid London School of Economics, senior rådgivare på Global Utmaning, och före detta statssekreterare åt flera socialdemokratiska statsministrar.
Han håller med om att de kraftiga handelsöverskotten i Kina och Tyskland är orim­liga, liksom underskotten i USA och Sydeuropa. ”De ­globala obalanserna som undergräver människors tilltro till demokrati och marknader behöver åtgärdas”, skriver Ulf Dahlsten i Svenska Dagbladet (2018-03-16).
Skenande marknadsekonomi
Han menar att den globala marknadsekonomin ”har, som filosofen Jürgen Habermas uttrycker det, sprungit ifrån politiken”. Vad som krävs är en utveckling av den globala rättsordningen och inte en avveckling, anser Ulf Dahlsten.
”Det skrev jag om i en rapport när jag var tjänsteman i EU-kommissionen för tio år sedan. Den franske presidenten Sarkozy lade fram rapporten till G20, som han då var ordförande i, och föreslog att länderna skulle komma överens om att inget land fick ha ett större överskott i handelsbalansen än 4 procent. Förslaget blockerades dock av Kina och Tyskland.”
Läs hela artikeln via länken:
https://www.svd.se/donald-trump-har-ratt–varldshandeln-ar-ohallbar/om/naringsliv:debatt
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.