”Tvångsbanta inte välfärden!”

Det är dags att sätta stopp för den planerade tvångsbantningen av välfärden. Det anser företrädare för nätverket Facken i välfärden, ordförandena i fem fackförbund, i ett debattinlägg.

Veronica Magnusson, Vision, en av
undertecknarna av debattinlägget.

Flera av dem har genom åren medverkat på OFFENTLIGA AFFÄRERS olika arrangemang kring välfärd, offentlig sektor, etc. De fem menar att om inte riksdagen sätter utgiftstaket för 2026 på samma andel av BNP som 2024 och 2025 så kommer vi att få se ytterligare en våg av nedskärningar i hela välfärden.

– Det vore djupt olyckligt, givet utmaningarna medlemmarna i våra förbund möter varje dag, slår de fem fackordförandena fast. 

Regeringen prioriterar

De fem debattörerna noterar att regeringen vill prioritera försvar, polis och rättsväsende, och kommenterar: ”Detta är viktigt, men får inte ske på bekostnad av välfärden. Vi ser redan, med stor oro, att det inte finns pengar kvar för att öka det förebyggande arbetet och därmed motverka brottsligheten.” 

Heike Erkers, Akademikerförbundet SSR,
en av undertecknarna av debattinlägget.

De summerar i tidningen Dagens Samhälle: ”Sammantaget innebär krisen och regeringens otillräckliga satsningar att det inte lär finnas särdeles mycket pengar kvar till välfärden år 2026. Nu behöver regeringen tänka om för att vi inte ska se en omfattande varselvåg i vården, förskolan, skolan, socialtjänsten och omsorgen.”

De som undertecknat inlägget för samarbetet Facken i välfärden är följande:
Heike Erkers
Förbundsordförande Akademikerförbundet SSR 
Åsa Fahlén
Förbundsordförande, Sveriges Lärare 
Veronica Magnusson
Förbundsordförande Vision 
Malin Ragnegård
Förbundsordförande Kommunal 
Sineva Ribeiro
Förbundsordförande Vårdförbundet. 

Läs hela inlägget här.