”Ukrainas framtid måste säkras”

Det kommer inte att bli fred i Ukraina med Vladimir Putin kvar vid makten i Kreml. Det menar den tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt som hävdar att Ukrainas framtid måste säkras för att inte kriget ska utvidgas till bland annat Sverige. 

Carl Bildt. Foto: Wikipedia.

2024 blir ett globalt supervalår som sällan förr när ett 50-tal nationer med runt 40 procent av världens befolkning går till valurnorna – från Taiwan nu i januari till USA i november.

Alla dessa val kommer att prägla mycket av det kommande året, spår den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt som varnar för Trumps återkomst som amerikansk president och för att låta Putins militära krigsmaskin få mala ner Ukraina. Om så sker blir det aldrig fred utan Putins missiler skulle riskera att drabba Europas städer också utanför Ukrainas gränser. Inte bara Kiev – utan också Riga, Stockholm och Helsingfors, fruktar Carl Bildt. 

Vladimir Putin. Arkivbild.

Måste förbereda oss

I en debattartikel i Dagens Industri uttrycker han förhoppningen att Putin ska haverera och att Trump kapsejsa. ”Men vi måste realistiskt också förbereda oss på år när vi kläms mellan en hämndlysten Putin och en hämndlysten Trump”, tillägger han. För att fred ska kunna skapas krävs dels att Vladimir Putin inte är kvar vid makten i Kreml, dels att vi kan ”hjälpa till att framtidssäkra Ukraina”. 

Det ekonomiska stödet till Ukraina handlar enligt Carl Bildt förvisso om många miljarder, ”men trots det små summor”. Europas stöd hitintills ligger väl under 0,3 procent av vår BNP.
– Det har vi råd med – och mer därtill om så skulle krävas, fastslår Bildt. 

Läs hela artikeln här:
https://www.di.se/debatt/carl-bildt-de-nya-farornas-tid-ar-nu/