Vem vinner eDiamond Award 2011?

Nu delar Offentliga Affärer ut eDiamond Award igen, till den organisation som varit mest framgångsrik med att utveckla medborgarnära e-förvaltningstjänster. Fyra myndigheter och två kommuner är nominerade.

Det är andra året eDiamond Award delas ut. Förra årets vinnare blev Stockholms stad. Vinnaren av årets eDiamond Award presenteras under e-Förvaltningsdagarnas middag i Stockholms Stadshus den 12 oktober.

De nominerade är:

Lunds kommun
Lunds kommun har enligt en rapport blivit bäst i landet på e-demokrati, vilket innebär att det finns en tydligare och enklare dialog med politikerna. Snabbare besked och återkoppling samt tydligare ansvarsfördelning mellan politik och verksamhetsansvariga.

Utrikesdepartementet/SIDA
Har genom tjänsten openaid.se synliggjort all information om biståndsprojekt baserat på så kallade öppna myndighetsdata. Detta skapar i sin tur möjligheter för andra företag att bygga tjänster och bjuder in till debatt och dialog om biståndsresultatet.

Geodataportalen
Geodata.se är en ingång till kartdata och registerinformation om till exempel byggnader, sjöar, vägar och befolkningsstatistik från olika myndigheter och kommuner. Baseras på öppna myndighetsdata, vilket gör att externa företag kan bygga tjänster på befintlig information.

Haparanda stad
Haparanda Stad har utropat sig till Sveriges första pappersfria kommun och har som ett mål att bli Sveriges kvalitetskommun 2013. Genom ett övergripande förändringsarbete skall förutsättningar skapas för att leverera digitala tjänster av högsta kvalitet för medborgarna, som boende, företagare eller besökande. Ett tidigt exempel är att man erbjuder alla medborgare över 15 år en säker digital brevlåda för att skriftlig kommunikation.

Migrationsverket
Migrationsverket har systematiskt infört ”Lean Government” som ett arbetssätt i att skapa förenklade e-tjänster för sina ”kunder”. Med enkla tydliga e-tjänster kan arbetstillstånd sökas i Sverige, vilket i sin förlängning kan öka konkurrenskraften hos svenska skolor och företag.

Högskoleverket
Högskoleverket  ”Sök och Jämför” är en tjänst som utgår från blivande och faktiska studenters behov av information för att göra ett medvetet val av utbildning. I dag ångrar 40 procent sina val av studier, vad kostar inte detta för samhället och individen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *