1 944 forskare: ”Klimatkrisen är akut!”

De flesta partier säger sig ha en klimatpolitik, men samtidigt fortsätter politikerna att lova att alla ska få allt. Det hävdar forskare vid olika lärosäten och uppmanar politikerna till att visa politiskt ledarskap i klimatkrisens spår.

De hänvisar till mötet som hölls i början av juni i år. Då träffades representanter från hela världen i Stockholm för att uppmärksamma 50-årsjubileet av Stockholmskonferensen.

De undertecknande forskarna är kritiska:
Det var tyvärr ingen vacker bild av Sverige som visades upp: sänkt bensin- och dieselskatt, pengar till nya motorvägsbyggen, förslag på halverad miljöbudget, minskade anslag till skydd av natur och ett minskat klimatbistånd.

Enligt forskarna räcker inte ny teknik som lösning på samhällets omställning, vilket många politiker tror. Debattörerna tycker att forskningen tydligt visar ”att en stor del av omställningen måste ske genom att vi ändrar våra beteenden: konsumerar mindre, flyger mindre, äter mindre kött. Det krävs både personliga och strukturella förändringar.”

Enligt de 1 944 forskarna är läget akut. De framhåller att utsläppen fortsätter att öka när de tvärtom behöver minska drastiskt. 

De skriver:
Nu vädjar vi till ALLA Sveriges politiker: Sätt klimatkrisen högst på agendan! Använd den tillgängliga vetenskapliga expertisen, börja med att genomföra de rekommendationer ni redan fått från Klimatpolitiska rådet.
Och:
Behandla klimatkrisen som den akuta och livsavgörande kris den är, och visa starkt politiskt klimatledarskap!  

Inlägget var infört i Aftonbladet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *