1 maj-löfte om höjda pensioner

När Arbetarrörelsens dag Första maj firades runt om i Sverige passade statsminister Stefan Löfven på att lova höjda pensioner med fyra miljarder kronor.
Reformen berör 1,2 pensionärer och beräknas ge 600 kronor mer i månaden, meddelade S-ledaren vid en pressträff i Södertälje, enligt Aftonbladet.
– Det här är inte en fråga om snällhet, det är av respekt för er som har byggt landet, sa Stefan Löfven.

Lovar rekordstora reformer
Han påpekade också att landet ”har en ekonomisk styrka nu, vi har vänt ett stort underskott till ett överskott under vår regeringstid.” Socialdemokraterna vill sätta rekord i reformer och ska använda pengarna till att ”utveckla det största trygghetsprogrammet i modern tid i Sverige. Det innefattar naturligtvis både äldreomsorg, äldrevård, pensionärernas villkor men också sjukvård, skola och mer.”
Under pressträffen talade Stefan Löfven mycket om otryggheten i landet och refererade till den socialdemokratiska politikern Gustav Möller. Det var han som slog fast att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

M-politiker inte imponerad
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson var enligt Aftonbladet inte imponerad över de första maj-tal som hon tagit del av. Hon anser att Socialdemokraterna och regeringen ”går i opposition mot sig själva och lovar lösningar på problem som redan borde vara lösta” och att detta ”är ett sätt försöka dölja sitt eget misslyckande.” Svantesson hoppas också att tonen framöver ”blir mer konstruktiv och vuxen än den som S och LO uppvisat i dag och under den senaste tiden”.

Överlevare mot nazister
På första maj marscherade även nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) på gatorna i Ludvika och Boden, rapporterar DN och berättar att tusentals motdemonstranter höll motmöten. En av dem var 93-åriga Hédi Fried som överlevt Förintelsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.