Äg din data med 5G-lösningar!

Mängden information som genereras väntas öka lavinartat i framtiden och om data redan idag är en guldgruva för ett fåtal, kommer hela världens framtid vara datadriven, framhåller Stephan Andersson, Country Manager Hybrid IT, HPE, i denna krönika för OFFENTLIGA AFFÄRER.

Stephan Andersson.

Utrullningen av nästa generations mobila nätverk, 5G, är i full gång. 5G-nätverken ger både ökad säkerhet och högre hastigheter jämfört med tidigare generationer. Med det skapas möjligheten att överföra större datamängder, från fler enheter över stora avstånd. Digitalisering och ny teknik sätter kommunikation mellan enheter och dataanalys i centrum, ägandeskapet och sekretessen runt densamma blir avgörande för konkurrensen i alla branscher.

All data som når Internet går däremot genom en basstation, kortfattat en serverhall i miniatyr som ansluts till en 5G-antenn. Denna 5G-anslutna hårdvara har under år 2020 och 2021 varit ämne för stor debatt på riksdagsnivå – en debatt som kulminerat i att kinesiska leverantörer av basstationer stängts ute ur svensk 5G-utbyggnad på säkerhetsgrunder av inga mindre aktörer än Säpo och Post- och Telestyrelsen.

Mängden information ökar
Mängden information som genereras väntas öka lavinartat i framtiden och om data redan idag är en guldgruva för ett fåtal, kommer hela världens framtid vara datadriven. På EU-nivå förbereds projektet Gaia-X, där bland andra HPE är en av initiativtagarna. Gaia-X är tänkt att vara en öppen och säker decentraliserad lösning för framtidens kommunikation över Internet, där data och tjänster kan erbjudas i säkrast möjliga miljö – att EU ställer sig bakom ett sådant projekt vittnar om en förståelse för mängderna data som kommer skapas, samt värdet av densamma.

Vi är lika delaktiga i utvecklandet och utrullningen av Gaia-X på ett teoretiskt plan som vi handgripligen är i utbyggnaden av 5G-nätverken. Med exempelvis vår egen 5G Core Stack har vi en open-source-lösning för 5G-nätverk som kan rullas ut på så lite tid som en timme – och allting bygger på existerande Platform-as-a-Service-lösningar med full modularitet för integration av framtida teknik.

Tar säkerhet på allvar
Säkerhet är något som vi tar på största allvar. Basstationer har traditionellt varit centraliserade och monolitiska, vilket i sin tur har betytt att nedtid på en del av stationen inneburit en risk för nedtid på hela nätverket. Med 5G och HPE 5G Core Stack ritas kartan om, hela systemet är utformat så att ett enda fel inte kan sänka nätverket tack vare redundans hela vägen ned på tjänstnivå – redundans som till och med kan spridas ut över enheter som geografiskt är belägna på annat håll.

Vi är en del av 700 miljoner telefonabonnenters vardag i över 160 länder genom 300 telefonoperatörer och kommer även med 5G fortsätta att propagera för öppna lösningar med enklast möjliga hantering och snabbast möjliga utrullning. Viktigast av allt: med HPE vet du vart din data tar vägen – den är din.

Stephan Andersson, Country Manager Hybrid IT, HPE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *