Är Hybrit en rimlig prioritering?

Är det så kallade Hybrit*-samarbetet mellan SSAB, LKAB och Vattenfall verkligen värt pengarna? Och hur ska elförsörjningen till det energislukande projektet lösas? Detta är andemeningen i tre debattörers inlägg nyligen. De får muthugg i en replik av två konsulter.

De tre är Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och egen företagare inom rådgivning och utbildning på kärnkrafts­området, Magnus Henrekson, professor i national­ekonomi, IFN, samt Christian Sandström, biträdande professor i företags­ekonomi, JIBS och Ratio.

Magnus Henrekson, professor i national­ekonomi.

Syftet med Hybrit-projektet är att minska stålindustrins koldioxidutsläpp genom att byta ut kokskolet (som traditionellt har använts i ståltillverkning för att omvandla järnmalm till järn) mot väte tillverkat med fossilfri el (framför allt i form av vindkraft) och vatten.

”Disponerar miljardvinster”

Debattörerna pekar på att Hybritprojektet drivs av två helt statliga bolag (LKAB och Vattenfall) samt det av LKAB kontrollerade företaget SSAB. De skriver: ”Tre statligt ägda eller kontrollerade bolag, som disponerar mångmiljard­vinster och har kassor på tiotals miljarder som hade kunnat delas ut till staten och användas till andra samhälls­problem, vill nu ha 5 miljarder från Energi­myndigheten i bidrag bara för att genomföra en mindre etapp i Hybrit­projektet. Utöver detta får man stora EU-bidrag.” 

”Rimlig prioritering?”

– Är detta en rimlig prioritering av de pengar som tillhör svenska folket? undrar de tre på debattplats i Svenska Dagbladet.

De tre menar vidare att toppolitiker och företagsledare har gömt sig bakom vaga ordalydelser om att ’vi kan inte vänta’ eller att ’den gröna omställningen är nödvändig’. 

– Genom att inte låtsas om problemen och de verkliga kostnaderna för miljön och väljarna har de kunnat plocka enkla poäng, inte minst då varken media eller forskare vågat ifrågasätta ett projekt av sådan magnitud, avslutar de tre.

* HYBRIT = Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology.

Läs hela debattinlägget via länken.

https://www.svd.se/a/O8WbwO/makthavarna-slapp-de-svara-fragorna-om-hybrit-i-agenda-skriver-blomgren-henrekson-sandstrom

Läs repliken på debattinlägget via länken:

https://www.svd.se/a/l39M5y/flyckt-och-kalla-fultolkningar-och-fel-ihybritkritiken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *