Arbetsförmedlingen hindrar ukrainare

Med ett aktiverat massflyktsdirektiv finns det möjligheter för Sverige att ta emot högkvalificerad arbetskraft från Ukraina. Tyvärr hindrar Arbetsförmedlingen en stor del av dessa att komma in på svensk arbetsmarknad. 

Det hävdar Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer.

Först när en individ är folkbokförd anser Arbetsförmedlingen att det går att erbjuda stöd. Detta trots att det inte finns några migrationsrättsliga hinder för arbete eller praktik under asyltiden eller för den som är här under massflyktsdirektivet, påpekar förbundsordföranden på debattplats i Expressen.  

Ulrika Lindstrand informerar om att Sveriges Ingenjörer, tillsammans med Teknikföretagen, arbetat med att starta ett praktikprogram. 130 företag har nappat på erbjudandet om praktikanter och 300 ukrainare har anmält intresse. 

– Tyvärr har utbytet inte kunnat starta på grund av Arbetsförmedlingen, beklagar förbundsordföranden.  

Sveriges Ingenjörers riktar nu följande uppmaningar till Arbetsförmedlingen: 

  • Agera rätt och gör det snabbt. Arbetsförmedlingen måste ta sitt myndighetsansvar och se till att ukrainare som omfattas av massflyktsdirektivet också är försäkrade under praktikperioden.  
  • Använd Ukrainasprånget där högkvalificerade individer på flykt kan erbjudas praktikprogram som leder till rätt jobb. Hundratals ukrainare väntar redan.

Läs hela debattinlägget: 
https://www.expressen.se/debatt/arbetsformedlingen–kranglar-i-onodan/

Om Sveriges Ingenjörer 

Ett fackförbund och en intresseorganisation för högskoleutbildade ingenjörer

Organisationen är demokratisk och bygger på medlemsinflytande. Som fackförbund företräder man medlemmarna i relation till deras arbetsgivare och som intresseorganisation arbetar man för ett hållbart arbetsliv och samhälle. Läs mer:

https://www.sverigesingenjorer.se/

2 thoughts on “Arbetsförmedlingen hindrar ukrainare

  1. Mycket bra inlägg. Detta är tyvärr ett gammalt arv som vi såg även under de stora flyktingströmmarna. Varför en flykting inte kan vara arbetssökande eller anställd är för mig en gåta. De får inte heller gå SFI förrän de passerat alla invandringsbeslut. Varför inte utbilda och praktikplacera personer när de är som mest motiverade och i behov av en struktur i sin vardag? När/om de återvänder till sitt hemland har både Sverige och de nytta av att de lärt känna vårt land djupare. Hoppas denna artikel lyfter problemet till myndigheter och att vår nya regering kan ändra inställningen.

    1. Tack Lars för intressant kommentar! Låt oss se vad debattinlägget och min uppföljande artikel/spegling kan åstadkomma. Önskar dig en fortsatt fin Advent och God Helg framöver! Bo Höglander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *