Offentlig Chef 2016 intervjuad

Birgitta Roos från Göteborgs Stad tog hem priset Årets Offentliga Chef 2016.
Under årets bankett för Offentlig Chef i vecka 3 korades vinnaren av Årets Offentliga Chef 2016, ett pris instiftat av Offentliga Affärer. För femte året utser vi den chef som fått andra ledare att utvecklas och växa. Personen ska även genom sitt ledarskap ha motiverat, engagerat och inspirerat sina medarbetare.
Motiveringen lyder: Vinnaren av Årets Offentliga Chef 2016 har genom sin personliga ledarstil motiverat och inspirerat sina medarbetare på ett mycket utvecklande sätt. Som chef får vinnaren sina medarbetare att känna trygghet och växa i sina uppgifter. Genom sitt engagemang har personen också skapat en organisation i ständig personlig utveckling och möter med stor lyhördhet både medarbetare, chefer och politiker på samma självklara sätt.
Målsättningen med denna utmärkelse är att Sveriges offentliga chefer och ledare alltid skall hålla högsta kvalitet och bidra med det bästa både för den egna verksamheten, men också för medborgarna.
OFFENTLIGA AFFÄRER har gratulerat och pratat med Birgitta Ross.
Grattis! Hur kändes det att bli utsedd till Årets Offentliga Chef?
– Såhär sa jag till min kommunikationschef morgonen efter utmärkelsen: ”Omtumlande. Fantastiskt roligt. Känner mig också ödmjuk inför att min ordförande och mina medarbetare har nominerat mig, varmt och roligt.”
Berätta om ditt ledarskap. Vad tror du gjort det så framgångsrikt?
– Att jag lyssnar och känner tillit till mina medarbetare och att jag delar med mig. Men jag kan också ta svåra beslut och jag är tydlig. Jag strävar för det jag tror på, och jag tror på den kommunala verksamheten. En styrka är att jag alltid haft väldigt bra samarbete med politiken
Tillämpar du någon särskild metod eller filosofi i ditt ledarskap? 
– Jag har varit chef/ledare i 40 år och mycket i mitt ledarskap bygger på frågan innan. En del av mitt ledarskap bygger på det Systemiska perspektivet och det nyfikna frågandet (Appreciative Inquiry) dessa två teorier blandat med att vara lösningsorienterad har hjälpt mig i många förändringar och utvecklingsarbeten. Framförallt tror jag dock att lyssnandet, tilliten och samarbetet har bidragit.
Hur ska du fira utmärkelsen?
– Vi firade redan på Uppsala slott då min ordförande och några från min ledningsgrupp bjöd på champagne. Jag har fått cirka 300 mail och sms från nära och kära men de flesta från medarbetare och kollegor från nu och förr. Det verkar bli ett långt firande på många olika sätt. I måndags blev det stor smörgåstårta på ett chefsmöte. Jag ska återknyta kontakten med flera gamla arbetskamrater genom lunch, möten, med mera. Stadsdelsnämndens politiker har också uppmärksammat utmärkelsen och många gläder sig tillsammans med mig!
Lycka till!
– Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.