2018 års värsta slöseri utses

Nästan varje dag uppmärksammar Slöseriombudsmannen nya exempel på slöseri. Nu har det blivit dags för er att utse årets allra värsta.
Det säger, Slöso, Slöseriombudsmannen, som är en del av Skattebetalarnas arbete i frågan om minskat slöseri med allmänna medel, i tidningen Sunt Förnuft. I nr. 4 / 2018 av tidningen (utgiven av Skattebetalarnas förening) presenteras de tio värsta offentliga exemplen på slöseri.
Bland exemplen finns Malmös nya sjukhus som förväntas bli 75 procent dyrare per kvadratmeter än det hårt kritiserade Nya Karolinska i Solna. Därför måste Alliansen i Skåne höja skatten med 50 öre 2019, enligt Sunt Förnuft.

Världens längsta skidtunnel
Ett annat exempel på slöseri är enligt tidningen världens längsta skidtunnel under ett berg. Den öppnade i Bräcke kommun, en av landets minsta, i september 2018. Tanken var att en privat aktör skulle bygga tunneln, men ingen ville. Kommunen byggde den själv och startade ett eget bolag för driften. ”Notan för skattebetalarna riskerar att landa på 70 miljoner kronor. Samtidigt tvingas kommunen spara 10 miljoner i skolan och äldreomsorgen”, kommenterar Sunt Förnuft.

Föreslår åtgärder
Johan Gustafsson, Slöseriombudsman, ger i Sunt Förnuft flera exempel på åtgärder som skulle kunna minska slöseriet i kommunerna. Bland annat menar han att tjänstemannaansvaret borde återinföras samt att den kommunala revisionen ska avpolitiseras och skötas av proffs.
Resultatet av omröstningen om årets värsta slöseri kommer att presenteras i kommande utgåva av tidningen Sunt Förnuft.
Alla exempel via länken:
https://www.skattebetalarna.se/sloseriombudsmannen/arets-varsta-sloseri
 

0 thoughts on “2018 års värsta slöseri utses

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.