Arvika köper vatten­kraft­stationer

Arvika Stadshus AB har skrivit avtal om köp av 26 vattenkraftstationer i bland annat Byälven. Anläggningarna köps från Fortum som tidigare i år sålt anläggningar i Finland, Småland och Dalarna.

Avtalet är påskrivet men beslut i Kommunfullmäktige återstår innan affären är helt klar.

Merparten av kraftstationerna finns inom Arvika kommun. De småskaliga kraftverken beräknas generera 74 GWh årligen. Detta motsvarar elförbrukningen hos 4 000 villor.

Arvika kommun har tidigare byggt, ägt och drivit flera av de förvärvade kraftstationerna. Kommunen ser det som en långsiktig lösning mot ett hållbart samhälle.

– Arvika kommun har ambitionen att bli en ”Grön kommun”, vi har tidigare engagerat oss i utvecklingen av förnyelsebar energi inom FEM-projektet i Hillringsberg. Genom synergieffekter med värmeproduktion samt verksamheterna inom elnät och VA kan vi stärka kommunens förmåga att utveckla vår service för medborgarna inom kommunen. Dessutom blir vi i och med köpet av kraftverken blir kommunen mindre påverkad av förändringarna av priset på elenergi, säger Claes Pettersson, kommunalråd i Arvika.

– Det känns mycket bra att sälja de här kraftverken till ett kommunägt bolag. De som tar över verksamheterna är seriösa i sin strävan att utveckla verksamheten vidare och ta väl hand om den personal som följer med i affären, säger Risto Andsten, Vice President, Renewable Energy på Fortum.

Källa: Arvika kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *