”Bra för klimatet bygga i Lysekil”

Den mest centrala delen i det miljötillstånd Preem ansökt om, handlar om att inleda förnybar produktion på raffinaderiet i Lysekil. Planen är att fasa ut de fossila råvarorna på sikt vilket inte är tillåtet med dagens miljötillstånd.

Det hävdar MUF:s förbundsordförande Benjamin Dousa och uppmanar Socialdemokraterna att ”sätta ner foten mot MP och ta ställning för klimatet”.

– Vilka råvaror som Preem väljer att hantera beror helt och hållet på efterfrågan. Om samhället efterfrågar mer förnybart, då kommer anläggningen att processa förnybart. Så enkelt är det, mena Dousa och jämför med en motorväg, som både kan bära helt fossila bensinbilar och moderna elbilar.

– Bara för att det går att köra en veteranbil på vägen – ska den då stängas? frågar han retoriskt.

Bra för Västsverige
Ett annat argument för utbyggnaden är jobben, enligt Benjamin Dousa. Han påpekar att redan i dag arbetar ungefär 1 500 personer vid raffinaderierna i Lysekil och Göteborg.

– Om utbyggnaden blir färdigställd tillkommer 250 anställningar tillkomma och över 3 000 personer kommer arbeta med byggnationen under fyra år. Det är inte av obetydlig betydelse för hela Västsverige. Dessutom kommer dessa personer äta lunch, handla kläder och på andra sätt öka konsumtionen i närområdet och därigenom skapa nya värden för andra branscher, argumenterar debattören.

Debattartikeln var införd i GT/Expressen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *