Bra företagsklimat i rekordmånga kommuner

Fler kommuner än någonsin får riktigt höga betyg av företagen för sitt företagsklimat samtidigt som det nationella företagsklimatet får rekordlågt betyg. Det visar Svenskt Näringslivs nya stora enkätundersökning.

I veckan publicerade Svenskt Näringsliv sin undersökning om det lokala företagsklimatet baserad på enkätsvar från 31 000 företagare och 7 000 kommunpolitiker på www.foretagsklimat.se.

– När det gäller kommunernas företagsklimat sätter företagen generellt högre betyg i år jämfört med i fjol. Särskilt glädjande är att fler kommuner än någonsin tidigare får riktigt höga betyg, samtidigt som färre kommuner får underkänt, säger Carola Lemne, Svenskt Näringslivs VD.

Hällefors är den kommun som utvecklat sitt betyg mest jämfört med förra året och Markaryd får de högsta betygen. Markaryds snitt på 4,7 av 6 är det högsta sammanfattande omdömet någonsin.

– Den förbättring vi ser i många kommuner återspeglas inte när företagen sätter betyg på det nationella företagsklimatet. Tvärtom är årets snittbetyg på företagsklimatet i Sverige det lägsta sedan vi började fråga företagen om detta 2008. Särskilt företagare inom vård- och omsorg ger ett väsentligt lägre betyg jämfört med fjolårets mätning, konstaterar Carola Lemne.

– Det visar att regeringen har mycket att lära av duktiga och drivande kommunpolitiker från olika partier runt om i landet.

Företagens enkätsvar är en del av grunden för Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet. 2017 års ranking släpps den 26 september.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *