Bygg bostäder nära kollektivtrafik

För att lösa bostadskrisen och minska bilberoendet behöver kommunerna statens hjälp, menar fyra kommunpolitiker av olika partifärg i storstadsregionerna.
Bostadsbrist och ökande biltrafik hotar storstädernas tillväxt. En viktig del av lösningen är satsningar på fler bostäder nära kollektivtrafik. Exempelvis rapporterar samtliga kommuner i storstadsregionerna att de har bostadsbrist, vilket gör det svårare för företag att anställa rätt personal. Trafiksituationen gör samtidigt att människor sitter i allt längre bilköer som belastar både ekonomi och miljö. De storstadsbor som tar bilen till jobbet tillbringar i genomsnitt två arbetsveckor veckor i bilkö varje år.
Det här beror på den kraftiga urbaniseringen – bara de senaste fem åren har Stockholms län vuxit med drygt 200 000 personer, Storgöteborg med 70 000 personer och Stormalmö med 50 000 personer. Hela 85 procent av den svenska befolkningen bor i dag i städer.
– För att kommunerna i storstadsområdena ska kunna bygga bort bostadsbristen måste staten skapa bättre förutsättningar för kollektivtrafiknära byggande. Tillsammans kan vi lösa bostadskrisen och minska bilberoendet, skriver fyra politiker på debattplats i Dagens Samhälle.
De fyra är Mathias Bohman kommunstyrelsens ordförande (S) Upplands Väsby, Oskar Weinmar, oppositionsråd (M), Upplands Väsby, Märta Stenevi, kommunalråd (MP) med ansvar för stadsbyggnad och service, Malmö stad, och Marie Östh Karlsson, kommunstyrelsens ordförande (S) Mölndal stad.
Ta del av artikeln via länken:
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/sa-kan-staten-hjaelpa-oss-loesa-bostadskrisen-29672
Bilden:  Marie Östh Karlsson, KS-ordförande (S) i Mölndal.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.