Bygg säker digitalsering från början

Secure by Design är vägen till säker digitalisering, hävdar männen bakom Omegapoint, Daniel Deogun och Dan Bergh-Johnsson.
– Det går att bygga in säkerhet utan att systemen blir tröga eller att hinder uppstår i vardagen, menar de två.

OFFENTLIGA AFFÄRER har intervjuat dem digitalt. Den fullständiga artikeln publiceras i nr 3 av OFFENTLIGA AFFÄRER med utgivning i oktober 2021.

– I dag har man inte råd att se säkerhet som något som kan läggas till senare. Digitaliseringen går så djupt in i samhällets arbetssätt och verksamheter i dag, säger Dan Bergh-Johnsson som försäkrar att man kan bygga högkvalitativ mjukvara och få säkerhet på köpet. Kollegan håller med:
– Det går, om man bygger på rätt sätt, säger Daniel Deogun.

Offentlig sektor i Sverige har kommit olika långt på området, menar männen bakom Omegapiont. Skatteverket är ett föredöme och en spjutspets på både tillgänglighet och säkerhet och lyckas kombinera de två på bästa sätt, tycker de.

Jobb-datorer i hemmen
I dag jobbar många hemma – inte minst på grund av pandemin – och datorerna står i hemmen.
– Vi vet att främmande makt knackar på och vill in i våra datorer, nu gäller det att få in säkerhetstänkandet hos alla, genom ordentlig analys och utbildning av alla medarbetare!


Detta var några axplock ur den artikel som kommer att publiceras i nr 3 av OFFENTLIGA AFFÄRER med utgivning i oktober 2021.


Om Omegapoint
Omegapoint är ett konsultbolag inom cybersäkerhet och säker digitalisering. Företaget växer och består i dag av 400 konsulter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och Uppsala. Bolaget bildades 2001 och är till 60 procent medarbetarägt. ”Vi delar en passion för utveckling i allmänhet och säkerhet i synnerhet”, heter det i företagsinformationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *