Effektivare möten som leder framåt

Det går att komma till rätta med de dåliga eller mediokra mötena. Det vet Sylvia Nylin, VD på Svenska Möten och väl förtrogen med den svenska möteskulturen.
I stället för ”slösmöten” kan företaget få effektiva möten som ger medarbetarna energi och leder framåt.
– Jag har träffat många som suckar uppgivet över möten i näringsliv och offentlig sektor, säger hon till OFFENTLIGA AFFÄRER och berättar om sin bakgrund inom marknad, kommunikation och affärsutveckling på bl.a. Telia och Skandia, liksom i besöksnäringen.

Slös-möten kostar 170 mdr
Sedan två är hon VD på Svenska Möten, en medlemsorganisation som ägs av konferensanläggningar runt om i Sverige. Organisationen undersökte 2017 den svenska möteskulturen och fann att bara hälften av de som deltar anser att mötena är effektiva.
– Lågt räknat spenderas 170 miljarder kronor på dåliga möten, det är tre gånger mer än sjukfrånvaron! Mycket pengar i bortkastad arbetstid, men också en arbetsmiljöfråga.
Potentialen ligger i att göra de mediokra mötena riktigt bra, menar Sylvia Nylin och tillägger att det inte är så svårt om man bestämmer sig.

Ha spelregler för möten!
Sylvia Nylin pekar på vikten av att ha interna spelregler kring möten, något som organisationer ofta saknar. Att man gemensamt och i förväg talar om vad som gäller. Vilket ansvar som mötesledaren har kring att förbereda, deltagarnas ansvar, när uppdrag ska vara klara, o.s.v.
– Varannan arbetsgivare saknar spelregler för möten. I de organisationer där man har det och där möteskulturen är prioriterad, ser man en mer positiv bild av mötena, avslutar Sylvia Nylin.
I nr 2 av OFFENTLIGA AFFÄRER publicerar vi hela intervjun med Sylvia Nylin med tips på hur man förändrar och förbättrar sin möteskultur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.