Ett dråpslag att stoppa nya stambanor

Beslutet att pausa nya svenska stambanor blir ett dråpslag mot Borås och Västsverige, menar tre politiker i Borås, Göteborg och Mölndal.

Efter regeringens besked till Trafikverket om att pausa det pågående arbetet av nya stambanor mellan Göteborg, Borås och vidare mot Jönköping och Stockholm varnar näringslivet för att etableringar i Västsverige är hotade. Det framhåller Emmyly Bönfors (C), kommunalråd i Göteborgs stad, Cecilia Andersson (C), regionråd från Borås, och Anders Ådahl, (C), riksdagsledamot från Mölndal.

Cecilia Andersson, Borås.

I en debattartikel pekar de på att sträckan Göteborg-Borås är Sveriges tredje mest trafikerade pendlingsstråk, men också det ”största stråket utan en fungerande kollektivtrafik”. Varje dag beräknas 125.000 människor pendla på i stråket, men bara en procent av dessa väljer att ta tåget. I stället väljer majoriteten att ta bilen eller åka buss på riksväg 40. 

Anders Ådahl, Mölndal.

”Den nuvarande stambanan är redan överbelastad och utan nya banvallar är det svårt att hinna med underhållet på befintlig järnväg. Att vi dessutom inte har järnväg till Landvetter som är landets näst största flygplats är bedrövligt”, avslutar Centerpartisterna.

Emmyly Bönfors, Göteborg.

Läs hela debattartikeln i GP:

https://www.gp.se/debatt/att-stoppa-nya-stambanor-till-bor%C3%A5s-ett-dr%C3%A5pslag-mot-v%C3%A4stsverige-1.91427592

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *