Färre skattekronor till bluffbolag

För tredje kvartalet i rad minskar antalet betalningar från svenska kommuner till bluffbolag, visar ny statistik.

Första kvartalet 2017 skedde en halvering av antalet indikationer om betalningar till bluffbolag. Ökad kännedom, rigorösa kontroller, uppföljning och ständigt arbete med bestridande tros vara orsaken till den positiva utvecklingen.
Under många år har bluffbolag ställt till stora problem för svenska kommuner. Inte bara har skattekronor gått till spillo, det har också krävt mycket energi och tid för ekonomer, inköpare, säkerhetspersonal och jurister.
Enligt säkerhetsföretaget Inyetts senaste statistik är transaktioner till bluffbolag nere på rekordlåga nivåer. För tredje kvartalet i rad minskar antalet indikationer om betalningar till bluffbolag från företagets automatiserade tjänst som kontrollerar och analyserar transaktioner och betalmottagaren vid varje enskilt betaltillfälle.
Kontroller och bestridanden
– Vi är glada över den fina utvecklingen. Vi tror att många bluffbolag känner till att 70 procent av Sveriges kommuner anlitar Inyett, varpå bolagen vet att det inte är lönt att försöka med dessa, säger Jone Sølvik, VD och partner på Inyett.
JoneSolvik_Inyett
Jone Sølvik, VD och partner på Inyett.
Han noterar att kommuner arbetar proaktivt genom grundliga kontroller innan inköp eller upplägg i leverantörsregister. Detta i kombination med att personal blir allt bättre på att bestrida fakturor och anmäla till Svensk Handel har påverkat till det bättre.
– Kommuner är också duktiga på att använda sina intranät och kommunicera på flera sätt för att uppmana kollegor ute i organisationen att vara uppmärksamma, tillägger han.
Automatiserad internkontroll
Enligt Gey Widengren, specialist på intern kontroll vid revisionsbyrån PwC, är automatiserade kontrollaktiviteter en god förutsättning för att ha kontroll och trygghet i de ekonomiska flödena.
– Svenska kommuner har stora flöden av betalningar och det handlar av många leverantörer, vilket gör det svårt att få fullständig kontroll, säger Gey som under 25 år arbetat med ekonomisk internkontroll.
Anmäl bluffakturor
Enligt Inyett ska man alltid bestrida fakturor som man inte känner till eller man tycker är felaktiga. Om man anser att fakturan är en så kallad bluffaktura är det viktigt att man anmäler detta till Svensk Handel.
Anmälan till Svensk Handel kan ske via denna länk; http://www.svenskhandel.se/verksam-i-handeln/sakerhetscenter/varningslistan/hantera-bluffaktura/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *