Fastighetsägare kritiserar regeringen

Regeringens miljardsatsning på renoveringar missgynnar ansvarsfulla bostadsföretag. Det menar Fastighetsägarna Sverige som befarar att de totala investeringarna i befintliga bostäder kommer att minska med förslaget.
I Fastighetstidningens nyhetsbrev menar vd:n i Fastighetsägarna Sverige, Reinhold Lennebo, att regeringens nyligen framlagda förslag missgynnar de skötsamma bostadsföretagen som löpande genomfört betydande investeringar i underhåll och modernisering för sina hyresgäster.
”Det sänder helt fel signaler till marknaden och riskerar ytterst att minska de totala investeringarna i befintliga bostadsbestånd på sikt”, säger Reinhold Lennebo.
Satsningen på upprustningsstöd med en miljard kronor varje år till 2019 utgör delar av den kommande budgetpropositionen (2016) och är resultatet av en överenskommelse mellan S-MP-regeringen och Vänsterpartiet.
Reinhold Lennebo är stark kritisk till förslaget och menar att regeringen ”tror sig kunna köpa sig till en fungerande bostadsmarknad för skattepengar” istället för att hantera de bakomliggande strukturproblemen på bostadsmarknaden.
Enligt Fastighetsägarnas vd är regeringens förhållande till det svenska hyressättningssystemet ”något svårbegripligt”. Regeringen vill inte ändra något men lägger ändå fram förslag som ökar den politiska styrningen av hyrorna, menar han. ”Förslagen om investeringsstöd för nyproduktion och begränsningen av vilken hyra standardhöjda lägenheter ska ha är båda exempel på detta”, avslutar Reinhold Lennebo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *