Felaktig revision av mjukvara kostar

Felaktig revision av mjukvara kostar det svenska näringslivet hundratals miljoner kronor årligen, helt i onödan. Det hävdar Ira Kolehmainen, Sverigechef på  SoftwareONE AB.
– Vår erfarenhet är att väldigt många av de revisioner som revisionsbyråer gör av företagens mjukvara, baseras på felaktiga underlag, förklarar Ira Kolehmainen.
Hon uppger också att man upplever en bristande kunskap om mjukvarulicensiering hos revisorerna. En kvalitetsbrist som resulterar i en explosion av mjukvarukostnader hos både myndigheter och företag.
 
Onödiga kostnader
– Helt i onödan, slår Sverigechefen fast och påminner om att mjukvarulicenser från tillverkare som Microsoft, Oracle, SAP, IBM med flera omsätter flera miljarder kronor årligen bara i Sverige.
– Självklart ska man betala för de licenser man använder. Men bland dessa miljarder gömmer sig också kostnader för licenser som organisationer anskaffar som ett resultat av en felaktig revision.
 
Vill skapa balans
Sverigechefen menar att företag som SoftwareONE kan vara en ”vän i viken” och skapa en balans i diskussionerna kring mjukvarurevisionerna genom att företräda företagen gentemot både mjukvarutillverkarna och revisorerna.
I en debattartikel i nr 1 / 2019 av OFFENTLIGA AFFÄRERS pappersutgåva utvecklar Ira Kolehmainen detta ytterligare.
 
Fakta
SoftwareONE är ett schweiziskt företag grundat 1985 och som i dag finns i 85 länder. Med över 3 500 anställda, varav cirka 2 200 är licensrådgivare och tekniker, menar man sig ha världens största organisation för Software Asset Management och ger dagligen råd till tusentals kunder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *