Flera aktiviteter under elbilsrallyt

Lördagen den 1 juni drar elbilarna in på Helsingborgs gator. Då är det dags för den tredje upplagan av Oresund Electric Car Rally, som i år lockar 60 ekipage. I samband med rallyt arrangeras en mängd aktiviteter på Stortorget i Helsingborg mellan klockan 10 och16.

Oresund Electric Car Rally (OECR) startar i Köpenhamn under förmiddagen och ekipagen tar sig sedan via Helsingör till Helsingborg och väntas anlända från klockan 14.00 till Stortorget.  Flera utställare finns på plats. Bland annat Helsingborgs stad som bjuder på pyssel för barn och ungdomar, tävlingar, möjligheten att testa en energicykel, eller följa rallyt live via Miljöbyråns utsände. För de som är sugna på att testköra en elbil har Öresundskraft och Move About elbilar till förfogande. Bildeve och Bilcirkeln visar upp olika bilmodeller och Sunfleet berättar om sin elbilsflotta. Skånetrafiken och Radio City Audio Video kommer också berätta om sin verksamhet. Radio City Audio Video på Söder i Helsingborg är något av elbilspionjärer, då de använt sig av en elbil i sin verksamhet sedan 2011. Under lördagen har de även med sig en segway för de som
vill prova. Även HIF visar upp sig på Stortorget genom sitt Kid’s Corner.

Gröna Bilister
Under dagen blir det också underhållning av Markus Rosén som står på scen och varvar sång med att hålla ihop dagens arrangemang. Cirka klockan 14 anländer de första elbilarna till Stortorget. Deltagarna tas emot av Mattias Goldmann från Gröna Bilister. Bilarna parkeras på Stortorget där de står fram till klockan 16.00 då de åker vidare mot Hamntorget västra för uppladdning under natten mot söndagen. Under nattstoppet laddas bilarna och då mäts också exakt hur många kilowattimmar som förbrukats, både totalt och med hänsyn till bilens tjänstevikt. Syftet är dels att visa hur energisnåla elbilar faktiskt är, dels att uppmuntra till energieffektiv körning. För mätningen svarar Siemens och för nattladdningen svarar Garo AB. På söndag förmiddag kör tävlingen vidare mot Landskrona och sedan mot målgång i Västra Hamnen i Malmö.

Från cirka 15.15 – 16.00 håller Mattias Goldmann i en debatt med lokala och regionala politiker samt företrädare för elbilar i både Sverige och Danmark.
Källa: Helsingborgs stad

FAKTA
Oresund Electric Car Rally delfinansieras av Interreg projektet E-mission. E-mission samlar en bred och slagkraftig konstellation aktörer i Öresundsregionen: Köpenhamns Kommun, Region Hovedstaden, Malmö stad, Region Skåne, Helsingborgs stad och Öresundskraft. Projekt E-mission verkar på olika sätt för att skapa uppmärksamhet kring och öka användandet av elbilar.
Källa: Helsingborgs stad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *