Flyktingkrisen prövar ledarskapet

De kommunala ledarna behöver ha en ständig medvetenhet om att det kommer fler kriser till följd av globala skeenden.
Det var kontentan i ett seminarium som Gaia Leadership arrangerade i OFFENTLIGA AFFÄRERS tält på onsdagen i Almedalen, Visby. Och tält behövdes denna förmiddag, eftersom regnet stundtals öste ner. Men det minskade inte intresset för ämnet: ”Vilket ledarskap krävs av kommundirektören när tio tusen asylsökande kommer till Sverige på en vecka?”
Tre kommunchefer stod på scenen och moderator var Gaias Lena Baastad, partner och ledarskapskonsult. Deltagare: Jan-Inge Ahlfridh, stadsdirektör, Malmö, Åsa Granat, kommundirektör, Borlänge, och Vesna Jovic, kommundirektör, Huddinge.
När flyktingkrisen var som mest omfattande mobiliserades organisationerna och ansträngdes till det yttersta. Man gjorde det som måste göras och lagen tänjdes och till och med överträddes.
– Vi satte upp en målbild och fick stångas med våra egna kommunala myndigheter, förklarade Jan-Inge Ahlfridh. Han betonade samtidigt att det är nu som den stora utmaningen kommer – när de 163 000 nyanlända ska integreras i samhället, få försörjning, bostad, m.m.
Detta höll övriga deltagare med om. Åsa Granat menar att kommunerna i och med hanteringen av den stora flyktingströmmen, främst hösten 2015, ”tagit ett pyttelitet steg”.
– Det vi gör nu när det gäller integreringen av dessa människor kommer att påverka vilket samhälle vi har om tio, femton år, underströk hon.
Vesna Jovic menade att det också ligger i ledarskapets roll att signalera till centralmakten när ett system är på väg att kollapsa, vilket hade skett om den situation som rådde hösten 2015 hade fortsatt.
– Det kommer mera, det måste vi förstå som ledare. Vi kommer att se kriser, inte bara vardagskriser lokalt, utan nationella kriser till följd av globala skeenden, sa Vesna Jovic.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *