Förfalskning i FMVs upphandling

Ett norskt företag förfalskade testprotokollet för skyddskläder som offererades FMV i en upphandling. Förfalskningen upptäcktes först av en konkurrerande leverantör som överklagade tilldelningsbeslutet.

Försvarets materielverk, FMV, missade de förfalskade dokumenten och tilldelade kontraktet till den norska leverantören. Tack vare de uppmärksamma konkurrenterna görs nu upphandlingen om och leveransen av skyddskläder försenas med upp till ett år.

Försvaret gav FMV i uppdrag att upphandla skyddskläderna redan 2007, men i första upphandlingen inkom inga anbud som uppfyllde de högst ställda kraven på skydd för soldaten. Skyddskläderna används av svenska soldater på internationella uppdrag.

En ny upphandling med en något förändrad kravbild inleddes. Utvärderingen av de nya anbuden ledde fram till tre företag som klarade kraven. Av dessa fick ett norskt företag den högsta sammantagna poängen i utvärderingen.

FMV tilldelade beställningen att producera skyddssystemet till det norska företaget. Men detta överklagades av en av de andra leverantörerna som upptäckt att ett provresultat från ett tyskt testinstitut var förfalskat.

– Det förfalskade dokumentet gick igenom i vår granskning, men en tysk leverantör upptäckte en felstavning i testinstitutets namn och på så sätt kunde falsariet rullas upp, det är vi glada för, säger Ann-Sofie Lillberg, chef för enheten som hanterar personlig skyddsutrustning vid FMV.

FMV bröt avtalet med det norska företaget på grund av förfalskningen. Under sommaren startade FMV en ny upphandling. Anbudstiden för denna går ut den 16 december och leverans av de nya skydden ska ske i mars 2012 förutsatt att det inte blir någon ny överklagan.

Nu kommer FMV att se över sina rutiner.

– Det här kommer naturligtvis påverka hur vi kontrollerar anbud i fortsättningen. Vi kommer skärpa kontrollerna, säger FMVs kommunikationsdirektör Toni Eriksson till TV4.

Källa: Försvarets materielverk

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *