Förstatliga företag som får stöd

Vänsterpartiets två ledande politiker, Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, vill att företag som får stöd i krisen ska bli helt eller delvis statliga.

 – En möjlighet är att staten sedan säljer tillbaka företaget till ägarna eller också till de anställda. I andra fall bör staten ha kvar ett långsiktigt och aktivt ägande i de företag man räddar, anser de.

Tanken är att om staten skjuter till kapital för att rädda företag ska staten också gå in som ägare och ”få motsvarande inflytande”. Det kan vara minoritetsägande, majoritetsägande eller att helt ta över företaget.

Företagen måste bidra mer
– Miljontals människor går till jobbet varje dag och bidrar så gott de kan till företagets och samhällets utveckling. Företagen måste se sin roll i detta och i högre utsträckning bidra till att samhället fungerar. Där kan aktivt statligt ägande vara ett sätt att få företagen att i större utsträckning arbeta för samhällets bästa, framhåller vänsterpartisterna.

– När dessa bolag vill att staten ska rädda dem är det skattepengar från undersköterskor och industriarbetare de ber om. Ska så ske är det inte bara rimligt, utan också moraliskt riktigt, att skattebetalarna får valuta för sina stödpengar i form av statligt ägande, avslutar Sjöstedt och Andersson.

Åsikterna publicerades i Dagens Nyheter 2020-04-07.

 

 

One thought on “Förstatliga företag som får stöd

  1. Man häpnar…

    Företag har i 100 år betalt skatter o avgifter till staten o gjort Sverige till vad det är idag.
    Miljarder eller triljoner har företagen levererat in över tiden o det Svenska välståndet har sakta men säkert byggts upp.
    Nu när något inträffar som tidigare inte inträffat då skall staten för att ge stöd till företagen ha del i dessa företag. Vilken del av staten har företagen fått under alla år de betalt skatt?
    Trodde de som sitter vid makten hade mer förstånd än dessa medelmåttor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.