Försvarets hundköp brott mot LOU?

Försvarsmaktens uppmärksammade köp av hundar för runt 12 miljoner kronor kan strida mot upphandlingslagarna.
– Enligt min bedömning är det här en upphandling som borde ha konkurrensutsatts, säger Andrea Sundstrand, docent vid Stockholms universitet och expert på offentliga upphandlingar, till P1 Kaliber.
Sveriges Radios granskande program Kaliber i P1 har avslöjat att hundarna har kostat över 200000 kronor styck, vilket är tio gånger mer än vad experter anser rimligt. Lars Neij, schäferuppfödare i Ronneby, säger till P1 Kaliber att det normala priset är runt 35000 till 40000 kronor, ”om man får tag på en bra tik”.

Likställs med anställda
Försvarets mångmiljoninköp av hundar är till för avel och myndigheten anger att de likställde hundarna med anställda. ”Det är ett av de tokigaste argumenten jag hört”, säger Andrea Sundstrand till Sveriges Radio.
Försvarsmakten har i över tio år bedrivit storskalig avel på schäfrar. Syftet har varit att få fram tjänstehundar lämpliga till förbandsplacering, men också för att förse polisen med tjänstehundar. Enligt P1-programmet har Försvarsmakten köpt in ungefär 90 hundar fram till 2014.
Foto: Försvarsmakten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.