Hon är Årets Offentliga Chef

Catrin Ditz, CIO på kommunledningskontoret i Uppsala kommun, fick omtumlad ta emot utmärkelsen Årets Chef på mässan Offentlig Chef i Karlstad på onsdagskvällen.
Som vanligt delades utmärkelsen ut under festliga former. Vinnaren avslöjas mitt under festminglet efter att juryn hemlighållit beslutet å det hårdaste.
OFFENTLIGA AFFÄRER fick en pratstund med henne i konferensvimlet.
Hur känns det?
– Superhäftigt! Jag hoppades, men trodde inte att jag skulle vinna. Det har varit så stort med själva nomineringen, överraskande stort. Jag var ganska obekväm med nomineringen, tyckte att det blev för mycket fokus på mig som person…
Hur då?
– Jag brukar coacha mina medarbetar att lämna sin komfortzon. Nu tvingade de mig att lämna min! Det blev en bra träning för mig. Jag fick en personlig utveckling där på köpet… Men mest har det givetvis varit glädje och lycka!
Vad tar du med dig från dagarna.
– Mycket bekräftelse på min ledaridé, som jag har inbyggd i mig som människa. För mig hör personen/ledaren och det professionella ledarskapet ihop.
Hur formulerar du kort din ledaridé?
– Jag tror på människor, jag tycker om människor. När jag tittar på människor så ser jag någonting större, en större möjlighet. Jag ser en version av den människa som står framför mig. Jag menar inte att jag vet mer om någon än vad den människan själv vet, men vi kan hjälpa varandra att bli bättre. Det ligger mycket i detta: att göra varandra bättre!
Juryns motivering lyder: Priset går till en person som har klarat av att leda sina medarbetare och fått dem med sig under en stor förändring. Catrin Ditz lyckades vända den nya oönskade organisationen och de missnöjda medarbetarna till en bra sammansatt organisation där medarbetarna känner sig stolta på bara sju månader. Hon har en förmåga att förstå varje enskild individs vardag. Med över 140 medarbetare under sig får vinnaren dem att känna sig som ledare och ger dem stöttning, ansvar och arbetsglädje. Catrin Ditz är enligt sina medarbetare en bra människokännare, en kreativ kraft och en glädjespridande förändringsmotor.
Innan Catrin Ditz kom till Uppsala kommun drev hon ett eget företag och jobbade bland annat som inhyrd IT-chef på Socialstyrelsen. Innan dess arbetade hon på Vallentuna kommun samt dessförinnan på Vattenfall under ett antal år.
I en intervju i CIO Sweden i samband med tillträdet i Uppsala kommun 2014 kallade hos sig för ”en samhällsintresserad ingenjör”. Se: http://cio.idg.se/2.1782/1.561325/jag-ar-en-samhallsintresserad-ingenjor
Catrin är uppvuxen i Knivsta i närheten av Uppsala och gillar den kommunala IT-sektorn eftersom det händer så mycket där. Inom Uppsala kommun är det speciellt utmanande eftersom kommunen fatta beslut om att man behöver utvecklas ytterligare, vilket ställer nya krav. Det handlar bland annat om att öka servicen och tillgängligheten och gå mot mer av e-förvaltning. Samtidigt ska informationssäkerheten vara hög, förklarade Catrin Ditz i intervjun för CIO Sweden.
Artikeln uppdateras. En utförligare intervju kommer att publiceras i kortversion här på webben och i en längre version i papperstidningen, nt 1 av OFFENTLIGA AFFÄRER.
Fotnot: Titel CIO används alltmer och står för Chief Information Officer. På svenska kan det heta IT-direktör eller strategisk IT-chef.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *