Hon blir ny gd på Vinnova

Darja Isaksson, digital strateg, blir ny generaldirektör för regeringens innovationsmyndighet Vinnova. Hon ska bidra till att göra Sverige mer hållbart. 
Det rapporterar DN. OFFENTLIGA AFFÄRER har skrivit mycket om henne i olika sammanhang och hon har medverkat på e-Förvaltningsdagarna och som profil i tidningen.
Hon har på senare år lett egna bolag och team och varit vd i drygt tio år. I sin roll som konsult har hon jobbat i projekt kring innovation och utveckling med hjälp av digitalisering. På senare år har hon dessutom arbetat åt styrelser i forsknings- och innovationsmiljöer.

Samarbete med andra länder
På frågan från tidningen om vilka områden som hon ser som mest spännande just nu svarar hon att det finns mycket spännande i Vinnovas portfölj och Sverige i stort. Men att hon självklart är mycket intresserad av nya initiativ som exempelvis det nya samarbetet inom innovation med andra länder och satsningar på AI och på utveckling av välfärden.
Inför Darja Isakssons medverkan på e-Förvaltningsdagarna för något år sedan ställde OFFENTLIGA AFFÄRER frågan: Vilka är de största fördelarna som du ser med digitaliseringen om du blickar ett antal år framåt i tiden? Darja svarade:
– Digitalisering ger oss möjlighet att optimera alltifrån transporter till hälsotjänster. Den ger oss också möjlighet att individualisera alltifrån medicin till utbildning och upplevelser på ett sätt vi aldrig kunnat tidigare. Rätt använd, kommer den digitala dimensionen vara avgörande för att genomföra de förändringar av alltifrån produktionssystem till livsstilsmönster som krävs för att skapa en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar framtid.

Innovationsseminarium
I april 2018 medverkade Darja Isaksson på ett innovationsseminarium som Region Skåne arrangerade på Centralen i Stockholm. Då presenterades hon som ledamot i regeringens innovationsrådd och ”en av Sveriges mäktigaste opinionsbildare, enligt Veckans Affärer.”
Förändringsförmågan är en av människans viktigaste egenskaper, sa hon inledningsvis. Sverige ligger bra till när det gäller innovation men det räcker inte för att klara oss i framtiden, poängterade Darja Isaksson. Hon pekade på det senaste inom vårdsektorn, läkare i mobilen dygnet runt, och hur snabbt det förändrar vårt beteende.
Darja Isaksson tillträder den 20 augusti.

Personligt
Namn: Isa Darja Kristina Isaksson.
Utbildning/bakgrund: Pluggade medieingenjör i Umeå, en slags tvärvetenskaplig ingenjörsutbildning.
Familj: Man, bonusdotter 16 år, två pojkar 10 och 7 år.
Brinner för: Hållbar utveckling med hjälp av digitalisering.
Intressen (förutom digitalisering): Närhet till mina barn. Yoga, läsa böcker, gå på teater, prata om samhällsutveckling med spännande människor.
Reser helst till: ”Kroatien, där jag har ett hus.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *