Innovationsupphandling hett just nu

Våren är kylslagen men innovationsupphandling verkar stekhett just nu. Under tisdagen (2018-04-10) samlades folk från näringsliv, IT-sektor, offentliga instanser, med flera på Regions Skånes seminarium om Innovationsupphandling
OFFENTLIGA AFFÄRER är på plats för att bevaka seminariet som samlade runt hundratalet deltagare. Upphandlingsmyndigheten, leverantörer, inköpare, jurister och andra fanns på plats. En hälsning kom via en video från civilminister Ardalan Shekarabi, som inte kunde närvara personligen.
– Region Skåne står för en viktig del av den svenska innovationsupphandlingen. Potentialen i Sverige är stor och därför följer vi noga det som görs i Skåne, förklarade Ardalan Shekarabi.

IT-guru först ut
Först ut var Darja Isaksson, regeringens innovationsrådd och en av Sveriges mäktigaste opinionsbildare, enligt Veckans Affärer. Förändringsförmågan är en av människans viktigaste egenskaper, sa hon inledningsvis.
Sverige ligger bra till när det gäller innovation men det räcker inte för att klara oss i framtiden, poängterade Darja Isaksson. Hon pekade på det senaste inom vårdsektorn, läkare i mobilen dygnet runt, och hur snabbt det förändrar vårt beteende.
Innovationsvänligt tänk
– Vi fick litet gliringar hemma för att vi håller seminariet i Stockholm, men det är här många av aktörerna finns, förklarade Louise Strand i början av sin presentation efter lunch. Alla upphandlingar kan var innovationsvänliga, men endast några få kan kallas innovationsupphandlingar, tillade hon.
– Ledarskapet försöker efterfråga och premiera nytt tänk. Ledarskapet får också ta risken och står för eventuella misslyckanden. Vi låter inte 7 procent överprövningar hämma oss. Man måste våga testa, inte vara slarvig. Ett helt system som är innovationsfrämjande är målet, menade Louise Strand.
Philps vann upphandlingen
Mot slutet av dagen presenterades tilldelningsbeslutet i den senaste innovationsupphandlingen, fallprevention. Det blev världsföretaget Philips som vann upphandlingen och vars företrädare Patrik Storm erkände att innovationsupphandling var ett nytt fält för giganten.
Bilden. Inköpsdirektör Louise Strand, Region Skåne, arrangör och inbjudare av dagen ser nöjd ut med den stora uppslutningen och intresset för innovationsupphandling. FOTO: BO HÖGLANDER.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *