Jaktresor kan strida mot etisk kod

Nordeas vd är i blåsväder efter att under flera år i rad bjudits på dyra jaktresor av SCA. Nu tas ärendet, enligt SvD Näringsliv, upp i etiknämnden hos Institutet mot mutor (IMM) och eventuellt i Finansinspektionen.
Helena Sundén, generalsekreterare på IMM kan inte säga något om frågor kommit in eller inte till nämnden. Hon kan dock uttala sig generellt.
– När Etiknämnden får ett ärende har vi en handläggningstid om två veckor till dess att vi lämnar ett beslut. Alla ärenden i nämnden behandlas anonymt och alla ärenden publiceras via IMMs hemsida, uppger hon för OFFENTLIGA AFFÄRER.
Nordea är Nordens största bank med elva miljoner privatkunder. Enligt SvD Näringsliv har jaktresorna varit mycket påkostade och bankens vd Christian Clausen ska ha flugits till jakterna till bl.a. Jämtland i privatjet. SCA är en stor kund i Nordea.
Värdet för en sådan jaktresa uppskattas till 50 000 kronor, men vissa uppgiftslämnare till SvD Näringsliv anger summan hundra tusen kronor.
Vanliga kontorsanställda på Nordea får inte tacka ja till ens en lunch eller middag. ”Det förekommer inte eftersom vi då skulle hamna i en konstig sits gentemot kunden”, säger en kontorsanställd som SvD Näringsliv pratat med.
Finansinspektionen uppger för tidningen att Nordea-vd:ns jaktresor är en intressant fråga som ska diskuteras internt. Innan man gjort det vill man inte uttala sig.
Helena Sundén intervjuades som Profil i OFFENTLIGA AFFÄRER under 2014 och berättade då att ärenden som rör tagande och givande av muta uppgår till circa hundra sedan polisens Riksenhet mot korruption tillkom 2003.
– Men det är ju bara de fall som anmälts som syns där. Självklart finns det fall som inte kommit till Polisens kännedom, hur många det rör sig om vet vi inte, förklarade Helena Sundén och tillade:
– Sen kan man faktiskt bredda definitionen av korruption till att också innefatta så kallad vänskapskorruption, tjänster och gentjänster och rent maktmissbruk. Väljer man att se på korruptionen i det breda perspektivet så är min uppfattning att mörkertalet är stort, säger Helena Sundén till OFFENTLIGA AFFÄRER.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *