Jönköping stor­satsar på Earth Hour

Jönköpings kommun har satt ihop ett ambitiöst program i anslutning till Earth Hour den 23 mars. Miljöstrateg Annelie Wiklund är samordnare för programmet, och har som mål att engagera så många som möjligt.

– Jönköpings kommun bedriver ett systematiskt årligt miljömålsarbete. Inom ramen för det arbetar vi med ett antal fokusområden där ett av dem är ”Engagera flera”. Kommunen har en viktig roll att informera och engagera privatpersoner, företag och övriga organisationer för att på så sätt åstadkomma en större positiv effekt av miljöarbetet i kommunen. Earth Hour är en viktig del i det arbetet, säger Annelie Wiklund, miljöstrateg på Jönköpings kommun.

Varför är det viktigt för kommunen att uppmärksamma Earth Hour?

– Earth Hour är ju världens största miljömanifestation med fokus på klimatfrågan och det känns naturligt för oss att var en del av denna manifestation. Vi har genom åren försökt bredda arrangemanget och successivt fokusera mer på aktiviteter som kan bidra till ett ändrat beteende under hela året även om den symboliska handlingen att släcka ned är kärnan i den globala manifestationen. Vi har i år flera samarbetspartners än någonsin och tillsammans har vi åstadkommit ett brett program som löper under hela veckan.

Ni har en lång rad aktiviteter, är det någon särskild ni vill uppmärksamma?

– Vi vill gärna framhålla helheten i arrangemanget och den bidrar alla aktiviteter till. Huvudaktiviteten kring själva Earth Hour inleds i år på Högskolan, därefter blir det ett fackeltåg som avslutas vid Kulturhuset Spira. Tidigare år har kommunen ensam stått för huvudaktiviteten men det känns roligt att det i år är ett samarrangemang mellan Högskolan, Jönköpings kommun och Landstinget i Jönköpings län, säger Annelie Wiklund.

Programmet i Jönköping

Det är inte bara under själv Earth Hour den 23 mars det händer saker i Jönköping. Här kommer ett utdrag från programmet:

Rita eller tillverka ditt miljöpris. Bidragen ställs ut och en vinnare utses.

Föreläsning av blivande ljusdesigners från Tekniska Högskolan. Jönköping Energi informerar och Fairtrade bjuder på fika.

Catarina Warfvinge berättar om Miljöbyggnad – svenskt system för att certifiera byggnader inom bla miljö.

Klimatsmarta erbjudanden hela veckan hos ett antal butiker.

Testa en elcykel och kolla in fördelar med att åka buss. Fairtrade bjuder på kaffe och choklad. Besökare får ett ljus.

Föreläsning – köttets påverkan. Christina Karlsson ordförande i Djurens rätt berättar.

Levande musik och tänkvärda texter med Per Bergström, gitarr och kåseri med Monica Lund i skenet av levande ljus.

Candle dinner och lördagslounge på John Bauer Hotel. Menyn har 80 % naturbeteskött o närodlade grönsaker. Livepianist o kravmärkta viner.

Filmvisning Världens säkraste kärnkraftverk.

Jönköping Energi mäter hur många lampor som släcks under Earth Hour – kolla in resultatet på Facebook på söndagen. Följ Earth Hour Jkpg på Facebook.

Kolla in kalendariet hos WWF för att hitta aktiviteter över hela landet.


Källa: WWF Earth Hour Kalendarium

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *