Julhandeln – svenskens miljardgåva till staten

Ungefär 15,6 miljarder kronor. Så mycket tjänar staten på att vi skattebetalare köper bland annat julklappar och julmat i december. Det framgår av beräkningar från Skattebetalarnas Förening.
Beräkningen utgår från HUI:s prognos för julhandelns omsättning på 74,7 miljarder kronor och en genomsnittlig momssats på 20,9 procent.
– Vår konsumtion i jultider bidrar till en rejäl julklapp till staten. Ju mer vi handlar desto mer pengar får Magdalena Andersson att fördela. Så kanske borde hon hålla ett jultal och tacka svenska folket för att vi enligt prognoser nu väntas handla julklappar för större belopp än någonsin tidigare, förklarade Joacim Olsson, vd på Skattebetalarnas förening, inför helgerna i december.
2015 års vinnarbransch är möbelbranschen som uppvisade en förväntad tillväxt om 10,8 procent. Det rapporterade Adobe Digital Index i slutet av 2015. Man slog fast att onlineförsäljningen inför jul är viktig eftersom julhandeln står för 19,8 procent av den årliga e-handeln i Sverige. Motsvarande siffror för våra nordiska grannländer är Norge: 20,6 procent i Norge, Danmark: 20,1 procent och Finland: 18,6 procent. Globalt väntades julhandeln stå för 20 procent av 2015 års försäljning.
Rapporten visade också att i Sverige väntades 22 procent av försäljningen komma från besökare från smartphones och surfplattor.
Adobe Digital Index bygger på analys av över en biljon (1 000 000 000 000) besök på 4 500 e-handelssidor sedan 2008.
Bilden: Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Regeringskansliet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *