”Klimathotet är på allvar nu”

Klimatförändringarna sker både snabbare, och med större kraft och omfattning än vad man hittills antagit. Det är på jordligt allvar nu, hävdar Martin Gren, docent i kulturgeografi vid Linnéuniversitetet.
I takt med att isen smälter allt hastigare i Arktis och jetströmmarna slingrar sig råder nu febril aktivitet bland klimatforskarna, slår han fast i en debattartikel i Aftonbladet 2018-08-08.
Docenten menar att eftersom jordsystemet inte längre är en passiv bakgrund för samhället så behöver ”jordliga innebörder och konsekvenser” därmed komma till uttryck inom alla områden: ”Det spelar ingen roll om det handlar om migration, identitetspolitik, flygskatt, sysselsättning, sjukvård, skola, entreprenörskap på landsbygden, äldreomsorg, grön teknologi, eller vad man nu råkar omhulda.”

”Det råder inga tvivel”
Martin Gren framhåller att utifrån vetenskapligt grundad kunskap om jord- och klimatsystem så råder det inga som helst tvivel om att en rad omfattande omställningar och genomgripande åtgärder behövs. Han skriver:
”Det lilla fönster som, kanske, fortfarande står öppet på glänt sägs nu handla om några år. Tiden är knapp, mycket knapp. I politisk tideräkning innebär det att nästa mandatperiod kan det vara för sent.”

Saknar rätt politik
Skribenten saknar ”jordrealistiska politiska ideologier” och menar att de ödesfrågor om planetens framtid som det stundande riksdagsvalet egentligen borde handla om lyser med sin frånvaro.
”På vilken jordlig grund skall land och samhälle byggas? Med vilken jord? I vilken jord? Av vilken jord? Genom vilken jord?”
Kulturgeografen avslutar: ”Utan svar på denna typ av frågor så finns det inga möjligheter att ta politisk ställning till vår jordligt bundna och alltmer sköra jordliga tillvaro.”
Läs hela artikeln via länken:
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/On7avA/vi-rusar-mot-en-kollaps-och-en-ekokatastrof
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *