Kluvet om Leif Östling och skatter

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling får både kritik och beröm för sitt uttalande om de svenska skatterna i SVT:s Uppdrag granskning (UG).
Det var i söndagens UG som Leif Östling fällde sitt numera famösa uttalande: ”Vad fan får jag för pengarna?”. Orden blev snabbt en raket på sociala medier.
Även internt möttes uttalandet av kritik. Maria Mattsson Mähl är vd och grundare av utbildnings- och coachningsföretaget Alpha CE och ledamot i Svenskt Näringslivs styrelse. Hon är mycket kritisk till hur Leif Östling har hanterat sitt omstridda skatteupplägg. ”Jag tycker det var olämpligt. Jag hade inte valt att göra den typen av upplägg och den typen av kommentarer”, säger hon till DN.
Men i SVT:s Aktuelltstudio dagar efter uttalandet försvarade Johan Ingerö, välfärdsansvarig på Timbro, Leif Östling, även om han tyckte uttalandet var odiplomatiskt.

”Sverige måste hushålla”
”Det värsta är inte vad Leif Östling har sagt. Det värsta är att om det offentliga Sverige inte lär sig att prioritera och hushålla med våra gemensamma resurser så kommer skattemoralen till sist att sjunka”, varnar Johan Ingerö i en debattartikel på Dagens Samhälle.
Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V), har skrivit ett öppet brev till Leif Östling, publicerat i Aftonbladet: ”Vet du vad Leif, för oss i Vänsterpartiet räcker det inte att du betalar den skatt du undanhållit på Malta. Vi tycker att du ska betala mycket mer i skatt!
Vi har inte bara flera tuffa krav för att få bukt med rika skattesmitare, utan vi driver också på för ett mer progressivt skattesystem, förmögenhetsskatt och en kraftigt ökad beskattning av stora kapitalinkomster. För Leif – ditt parallellsamhälle för rika är en samhällsfara!”
På DN Debatt skriver Leif Östling själv om hur han ser på skatteplanering:
https://www.dn.se/debatt/skatteplanering-far-inte-forvandlas-till-ett-skallsord/
Läs Johan Ingerös debattartikel i sin helhet via länken:
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/darfor-ar-ostlings-fraga-rimlig-och-angelagen-19362
Läs Ulla Anderssons (V) öppna brev till Leif Östling via länken till Aftonbladet:
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/jVAqe/ett-oppet-brev-till-leif-ostling
Fakta
Leif Albert Östling, född 25 september 1945 i Luleå, är en svensk företagsledare och var chef för den av tyska Volkswagen ägarmässigt dominerade lastbilskoncernen Scania med säte i Södertälje. Han är i skrivande stund ordförande för intresseorganisationen Svenskt Näringsliv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *