Kommuner återtar verksamhet från det privata

En europeisk rapport visar på en ny trend – kommuner i flera länder återtar driften av offentliga tjänster från privata entreprenörer för att spara pengar och höja kvaliteten.

De europeiska fackföreningarna för offentliganställda har tillsammans publicerat en rapport om privatiseringsvågen, skriver tidningen Dagens Arena. Rapporten visar en oväntad trend, att flera av de kommuner som var tidiga med att privatisera offentlig service nu tar tillbaka driften från privata entreprenörer. Syftet sägs vara att spara pengar och höja kvaliteten.

Rapporten tar upp exempel från bland annat Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Finland – där verksamheter inom avfallshantering, energi- och vattenförsörjning samt kollektivtrafik har återkommunaliserats.

Orsaken är inte sällan att de privata aktörer misslyckats med uppdraget. Dessutom innebär upphandling och övervakning av de privata entreprenörerna merkostnader.

I Paris har kommunen tagit över ansvaret för vattenförsörjningen och sparade därmed in närmare 350 miljoner kronor, vilket gjorde det möjligt att sänka priserna med 8 procent.

Re-municipalising municipal services in Europe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *