Kommuners uppföljning rankad

Järfälla kommun ligger i topp när LO rangordnar hur kommunerna i Stockholms län klarar uppföljningen av upphandlingarna.
Därefter följer Solna (2), Sundbyberg (3) och Södertälje (4), framgår det av en artikel i Dagens Samhälle nr 27/2016. På jumboplats ligger Haninge (plats 18), Huddinge (19) och Nykvarn (20).
Det är LO-distriktet i Stockholms län som för femte året i rad upprättar ett Upphandlingsindex genom att granska vilka rutiner länets kommuner har för att kontrollera leverantörer som de köper varor och tjänster av.
Enkät till samtliga
Resultatet bygger på en enkätundersökning som skickats ut till länets samtliga kommuner. Sammantaget visar resultatet på att det sedan tidigare år görs få insatser för att komma tillrätta med rutinerna och utveckla system som säkerställer kraven vid upphandling och därmed kan bidra till seriös företagsamhet, menar LO på sin webbplats.
”Offentlig upphandling är ett kraftfullt politiskt verktyg som med bättre kontroller och med fastställda rutiner kan minska både skattefusk, förbättra arbetsvillkor och främja en sund konkurrens. Kommuner bör ta ett större ansvar genom att skärpa upp sina rutiner”, tycker Stefan Hansson, chef på LO-distriktet i Stockholms län.
Alla kommuner svarade inte på enkäten: Danderyd, Lidingö, Norrtälje, Tyresö, Upplands-Bro och Värmdö deltog inte. Av 26 kommuner svarade 20.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *