Sätt press på banken

Det finns stora pengar att spara på att se över sina räntor och lån. Med hjälp av ett nytt webbverktyg kan upphandlare konkurrensutsätta banker och ge bästa möjliga affär.

Bankerna har haft en gräddfil när det gäller stora lån och haft ”monopol” på att sälja ränteswappar och lån till fasta kunder. När det gäller stora komplicerade ränteflöden och lån litar företag och organisationer ofta på sin bankkontakt. Men det kan bli dyrt i längden, då upphandlingen inte är ordentligt konkurrensutsatt.

Med ett verktyg likt det Nordkap nu har lanserat, där fokus är att ge kunden bästa möjliga affär, kan låntagaren och räntebytet göras hos vilken bank eller låneinstitut som helst. Låntagaren kan välja 10, 20 eller 30 olika låneinstitut. Lite som Compricer, fast mer avancerat. Nordkaps nya webbverktyg är en nyhet på den offentliga upphandlingsmarknaden och det finns inget liknande i dagsläget.

Nordkap besvarar frågor:

Vilka riktar sig verktyget till?

Fastighetsbolag, allmännyttiga bostadsföretag, bostadsrättsföreningar, kommuner och landsting, det vill säga alla som har lån och använder finansiella instrument.

Vad är en ränteswap?

Ränteswap brukar också kallas för en räntesäkring – att man lägger om sina lån. Genom att kombinera ett lån med rörlig ränta och en ränteswap skapas ett fast ränteflöde på lånet, det kan jämföras med ett traditionellt lån med fast ränta. I en ränteswap ingår två företag ett avtal om byten av ränteflöden. Transaktionen blir ett fristående instrument utan någon kreditkoppling. Tekniken används främst av företag som vill ändra sin räntekonstruktion eller ränteexponering.

Varför ska företaget använda en ränteswap?

Ränteswap kan vara ett alternativ som är billigare än ett traditionellt lån med fast ränta.

Vilka kan dra nytta av en ränteswap?

Företag som har lån som är större än cirka fem miljoner kronor.

Varför ska man använda verktyget? Vad är nyttan?

För att få bästa möjliga låneränta. Genom att konkurrensutsätta alla befintliga lånegivare och banker mot varandra skapar man en prispress. Med verktyget kan man marknadsvärdera gamla och nya ränteswappar och få dagsaktuell marknadsvärdering. Du sparar tid i upphandlingen och skapar ett finansiellt förslag som är anpassat till den egna verksamheten. Dessutom kan man få stöd i administrationen så att inga ombindningsdatum missas m.m.

Vad kostar det?

Abonnemangsavgift på 2 000 kr/månad och 3 000 kronor vid en avslutad upphandling.

Källa: Nordkap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *