Kontantupproret till riksdagen

En utfrågning om kontanternas framtid i Sverige hölls i riksdagen den 30 januari 2019.
– Sverige ligger i riskzonen för att bli väldens första kontantlösa land och forskare från KTH har beräknat att år 2023 kommer kontanterna vara helt borta, varnar Johanna Sahlin, kontantupproret.
Den tidigare rikspolischefen, landshövdingen, m.m. Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret, medverkade, liksom riksdagsledamöterna Peter Persson, (S), Lotta Finstorp, (M) och Per Åsling (C).
Digitalt utanförskap
Rubriken för arrangemanget var Uppror mot handelns kontantstopp – integritet, socialt utanförskap och ny lagstiftning. 1,1 miljoner svenskar lever i digitalt utanförskap (Internetstiftelsen 2018) och många är djupt oroade över utvecklingen, enligt inbjudan från Kontantupproret.
Man pekar på att uttagsautomater tas ur bruk, att bankkontor läggs ner och hur handeln är inne i en process mot avvecklandet av kontanter.
IKEA och Åhléns kontantfria
Under 2018 aviserade både IKEA och Åhléns att man slopar sin kontanthantering. ”När stora aktörer vidtar dessa åtgärder riskerar det att få spridningseffekter i resten av handeln” befarar Kontantupproret.
Sommaren 2018 presenterade Riksbankskommittén sitt förslag för att trygga tillgången på kontanter i Sverige. Samtliga partier har ställt sig bakom beslutet och under 2019 behandlar riksdag och regering frågan.
Vill få svar på frågor
Några av de frågeställningar som arrangörerna pekade på inför arrangemanget var:
Hur påverkas egentligen samhället av handelns kontantstopp?
Vilka konsekvenser får det för Sveriges förmåga att hantera kriser?
ad betyder det för den personliga integriteten?
Hur påverkar det grupper som lever i utanförskap?
Moderator för eftermiddagen var Artur Ringart och förutom ovan nämnda medverkande fanns på deltagarlistan även följande:
Christina Tallberg, ordförande, PRO, Eva Eriksson, förbundsordförande, SPF Seniorerna, Sinan Akdag, expert, integritet och digitalisering, Sveriges Konsumenter.
Platsen var riksdagens Andrakammarsal. Innan utfrågningen hölls en pressträff.

0 thoughts on “Kontantupproret till riksdagen

 1. Jag tycker att kontantlöst är ett hot mot integriteten!
  Alla saker man köper och alla tjänster man använder kan alltid kontrolleras av någon vare sig det är banken eller kanske den egna partnern. Hur går de för de personer som lever i förhållanden av någon form av misshandel? Utsatta personer?
  Nej kontanter måste finnas kvar även om det i de flesta fall är mer praktiskt att betala med kort mm.

  1. Jag tycker att kontaner ska finnas kvar. Det finns många i samhället både barn och äldre som inte kan hantera betalkort. För att lära sig pengar värde behöver man hantera pengar.
   Det är mycket diskriminerande att utesluta människor från ett betalsystem de inte behärskar. Det behövs dubbla system.

 2. Hej, bra att det tas upp. Jag har ett kredit kort för större köp plus ett kort på ICA, för övrigt betalar jag kontant. Autogiro på 90% av mina utgifter testen på privat giro. Vad vi äldre straffas med är att betala ca 100kr extra vid köp av tågbiljetter, båtbiljetter mm och böket att få köpa dem. Alla har inte råd eller kan hantera en smartphone. Detta är åldersdeskrimering. Jag är 78 år

 3. Tänker de inte alls på alla ideella föreningar. Hur ska de lösa problemet med att sälja lotter för 5 kr eller kaffe för 20 kr. Skall man betala dem med kort eller svischa dessa små belopp. För en förening kostar varje transaktion en summa. Tänk om! Klart att vi måste ha kontanterna kvar! ?

 4. Vi behöver kunna använda kontanter i samhället! Då naturligtvis utan pristillägg för detta! Alla har dessutom inte en smartphone, vilket blir en allt vanligare förutsättning för småbetalningar som t.ex. ett toabesök, parkering, eller ett udda pass i simhallen. Dessutom registreras allas förehavanden i och med detta. Vill samhället betala telefon och abonnemang för den? Vi rekommenderas ha kontanter inför en kris, men vem ska ta emot dem? Och hur blir det vid en kris om ingen har kontanter? Byteshandel? Godtyckligt ocker?
  Jag anser att alla aktörer som finns öppna för allmänheten ska hantera kontanter!

 5. Det handlar inte om att rationalisera penningströmmarna. Det handlar om att göra den individuella kontrollen total. Dina betalningar dokumenterar varje vrå av ditt liv och skapar ett perfekt underlag för utformningen av det kommande samhället där varje individ kategoriseras och infogas i ett reglerat mönster.
  Det lustiga i detta sammanhang är att SPF´s lokalföreningar nu går ut med budskapet att om du betalar i förväg, med swish eller Bg, för mötet kan du gå förbi den vanliga kön och känna dig som en verklig VIP.
  Om pensionärsorganisationerna verkligen ville åstadkomma någon förändring eller påverka på allvar så har man alla resurser, ekonomiskt, medlemsmässigt och kommunikationsmässigt, men relationen till de politiska partierna har alltid och gör så fortfarande, vägt tyngre än ansvaret för medlemmarna.

 6. Låt oss få behålla kontanterna! Varför använda ett bankkort för att betala t.ex. en glass eller en tidning? Varför kan vi inte göra som folk i övriga Europa? Bra med kort för större belopp!

 7. Låt oss medborgare besluta om detta?!! Politiker sitter o beslutar om saker som Dom? Tror är något vi vill ha?! Dom! Skall jobba för oss medborgare det är det dom är tillsatta att göra och tar ut löner för!! Men helt skamlöst att dom beslutar i viktiga frågor o fast Vi medborgare är emot? Om dom inte vill ha dyra folkomröstningar så skicka ut enkäter el dyl? Samla in åsikterna o gör en utvärdering? Politiker älskar ju att ta fram underlag, man kan delge en länk där var och en kan gå in och delge medborglig åsikt?! Och då är det upp till var och en av oss att ha vår åsikt! BRA skrivet ovan och ja Jag vill kunna ha friheten att välja vad jag vill bet med! Kontanter är viktigt med att ha.

 8. Mångfalden behövs. Vi behöver både kontanter och betalkort.
  . Är orsaken att förenkla och förbilliga för sig själva så borde vi bojkotta dom helt
  helt och hållet. Att låta människorna i ett helt land drabbas av sin egen girighet när man är en stor aktör på
  marknaden är morallöst och dom är inte värda att vi handlar av dom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.