Kontek satsar vidare på utbildning i lön i Ljungby

Löneföretaget Kontek som tillsammans med företaget Montico HR-partner startat den yrkeshögskoleutbildning till lönekonsulter som lanserades förra året i Ljungby, satsar vidare ett andra år och vill verka för att utbildningen blir permanent. – Vi ser att både näringslivet och den offentliga sektorn skriker efter kompetens inom löneadministration. Vi behöver fler som kan ta ansvar för löner, säger Maria Ericsson, vd för Kontek.

Utbildningen till lönekonsult som Kontek varit med och initierat samt tagit fram innehåll till fortsätter som planerat ytterligare ett verksamhetsår. Den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen har 25 platser och startades i augusti 2012.  Till sommaren tar första årskullen lönekonsulter examen och framtidsutsikterna för arbete i branschen är goda.

Nyrekryteringar
– Bara på Kontek har vi behov av att anställa ett flertal personer inom det närmaste året. När det gäller löneadministrationskompetensen så är behovet ännu större, många som jobbar som lönekonsulter idag är på väg att gå i pension, säger Maria Ericsson, vd för Kontek.

Marknadens behov har även lett till en snabb utveckling av yrkesrollen vilket medfört nya sätt att arbeta på samtidigt som det ställt ökade krav på kunskaper. Kärnkompetensen för en lönekonsult är fortfarande löneberäkning men yrkesrollen innehåller mycket mer – ofta självständigt arbete med stort ansvar och en rådgivande funktion till övriga organisationen.

– Alla verksamheter med anställda har behov av lönekompetens. Men det finns få regelrätta utbildningar inom lön, flera som arbetar inom området fått sin kompetens via grundläggande kunskaper i ekonomi och sedan lärt sig lönehantering direkt på arbetsplatsen, säger Maria Ericsson, vd för Kontek.

Ett nära samarbete med företag och organisationer genomsyrar utbildningen och för att studenterna tidigt ska komma ut i arbetslivet ingår en lång praktikperiod. Bakom utbildningen står förutom Kontek även samarbetspartners såsom Ikea, Ljungby kommun, Länsstyrelsen Kronobergs län och Växjö kommun som alla upplåter praktikplatser till de studerande.

– Ansökningsperioden till höstens utbildning har startat och redan nu känner vi av att det är ett högt tryck med fler sökande än platser, säger Ulrica Svensson, utbildningssamordnare, Montico HR-partner.

FAKTA
Kontek är en av Sveriges ledande specialistbolag inom löneadministration. Företaget erbjuder både outsourcing och programvara för lönehantering till små och medelstora företag samt utbildningar, konsultation och andra löneadministrativa tjänster. Kontek är privatägt med 50 medarbetare och har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och huvudkontor i Ljungby.

Källa: Kontek Lön AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *