Köper livsmedel för halv miljard

Fem kommuner i nordost-Skåne är klara med sin gemensamma livsmedelsupphandling för de närmaste åren. Sju företag har valts ut för att leverera mat för en halv miljard kronor.
Omkring 5 000 livsmedelsprodukter till ett värde av omkring 500 miljoner kronor ingår i livsmedelsupphandlingen som har genomförts i samarbete mellan kommunerna Hässleholm, Kristianstad, Osby, Östra Göinge och Perstorp.
Storköksleverantören Menigo, tidigare leverantör, kommer att tillhandahålla de stora produktkategorierna kolonialvaror, fryst kött och köttprodukter, ägg och kolsyrade drycker.
Frukt, grönsaker och potatis kommer även i fortsättningen att levereras av Halmstads frukt och grönt med utbud från odlare i södra Sverige. Färsk fisk och skaldjur ska avropas från Feldts fisk och skaldjur i Kungshamn (Västkusten) och färska charkprodukter från Charkett AB i Karlskrona. Ny leverantör av mejeriprodukter blir Arla.
Komplicerad process
Det går åt mycket mat i kommunernas förskolor, skolor och omsorgsverksamhet. Livsmedelsupphandlingen är en komplicerad och viktig process för att alla ska få så bra mat som möjligt till bästa möjliga pris.
Marianne Kennysson, upphandlare i Kristianstads kommun, uppger att upphandlingen utgår från kommunens livsmedelspolicy, som ställer höga krav på djurskyddsregler och minskad miljöpåverkan.
– Vinner gör de som bäst uppfyller kvalitetskriterierna till lägst pris, säger hon.
Höga djurskyddskrav
Reglerna i LOU tillåter inte kommuner att ställa krav på var matens ursprung, men höga djurskyddskrav och uppdelning av upphandlingen i mindre produktgrupper har på senare år lett till att svenskt kött och fler lokalproducerade produkter serveras i restaurangerna på kommunens skolor och boenden.
Helt lokalproducerat blir det i leveranserna av matbröd, kaffebröd och färskt kött. Sturebröd i Kristianstad får leverera sina varor till samtliga fem kommuner och Kristianstadsbaserade Bondens skafferi levererar kött från lokala uppfödare.
– Det färska köttet från Bondens skafferi har blivit väldigt uppskattat i kommunens kök, eftersom det ger så lite svinn. Matlagningen med färskt kött har ökat påtagligt sedan företaget kom in bland leverantörerna för några år sedan, säger Marianne Kennysson till sist.
Källa: Kristianstad kommun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.