Kronan är i riskzonen

Kronan är extra sårbar för hotet om deflation. Det bedömer Morgan Stanley. Den enkla orsaken är att Riksbanken är en av få centralbanker med utrymme att sänka räntan.

Den europeiska centralbanken ECB sänkte för två veckor sedan sin styrränta till 0,25 procent efter att inflationen i oktober sjunkit till 0,7 procent, den lägsta nivån sedan 2009.

Också i Sverige var inflationen överraskande låg i oktober. Mätt med KPI uppgick den till minus 0,1 procent. Trenden är liknande i många andra länder.

”Det minskade inflationstrycket i EMU-området, som fick ECB att sänka, kan komma att spilla över på regionens handelspartners. I bara ett av G10-länderna är inflationen för närvarande över målet och i bara tre har inflationen stigit på ett märkbart sätt det senaste året”, skriver banken Morgan Stanley i ett marknadsbrev.

Enligt Morgan Stanleys valutaanalytiker är kronan den kanske mest sårbara valutan för trenden med mycket låg inflation och hotet om deflation. Det beror på att Riksbanken, med en styrränta på 1,00 procent, hör till den skara av centralbanker som faktiskt har möjlighet att sänka räntan. Och lägre ränta tenderar att försvaga en valuta eftersom avkastningen blir mindre.

”Disinflation (mycket låg inflation, red:s anmärkning) eller deflation kommer troligen ha störst påverkan på länder där det kan få centralbanken att agera. Vi tror att särskilt den svenska kronan är i riskzonen eftersom inflationen har sjunkit under noll och var långt under Riksbankens och marknadens förväntningar i oktober”, skriver banken.

KÄLLA: Dagens Industri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *