Låt kommunerna betala moms

Sverige och EU borde göra som Nya Zeeland och fullt ut inkludera kommunerna i momssystemet. Det menar Timbros chefsekonom Jacob Lundberg.
2017-10-04 publicerade tankesmedjan och opinionsorganisationen Timbro en rapport kring detta med rubriken Kommunernas momsundantag. Man pekar på att den som köper något av ett privat företag för sina egna pengar i regel måste betala moms. Men den som betalar skatt till kommunen och får en tjänst i utbyte behöver inte betala moms. ”Detta gör att kommunerna har incitament att höja kommunalskatterna och öka det kommunala åtagandet”, argumenterar Timbro och dess chefsekonom.

Kommunalskatten ökar
– Just nu ökar kommunalskatterna i Sverige. Det höjer marginalskatterna för alla som arbetar och riskerar att minska sysselsättningen. Momsundantaget förvärrar problemet. Riksdagens ansvarsfulla politiker bör lyfta frågan, uppger Jacob Lundberg för Dagens Industri.
I den debattartikel som publicerades 2017-10-04 skrev Jacob Lundberg: ”Momslagstiftning regleras på EU-nivå, så någon reform av det snittet går inte att få på plats enkelt i Sverige. Men i väntan på en reform från Bryssel kan riksdagen uppnå samma effekt genom att införa ett nationellt system med riktade statsbidrag, där ett särskilt stöd kompenserar lågskattekommuner så att man neutraliserar effekten av momsundantaget. Det skulle få samma effekt på kommunernas incitament som om de gjordes momspliktiga.”
Bilden: Jacob Lundberg, chefsekonom, Timbro. Foto: Timbro.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.