Lidingö stad nöjd med sin matupphandling

Högre kvalitet, mer ekologiskt och mindre tillsatser i maten på förskolor, skolor och äldreboenden. Det blir några av förbättringarna i de nya avtal som Lidingö stad nu kommer att teckna efter drygt ett års arbete med den nya kostupphandlingen.

Pressmeddelande

Upphandlingen har varit unik på så vis att staden haft en omfattande dialog med de berörda under arbetet med kravspecifikationen. Föräldrar, anhöriga till äldre och pensionärsföreningar har bjudits in till möten och har även haft möjlighet att lämna synpunkter och önskemål på stadens webbplats.

– Intresset har varit mycket stort och vi är glada över att kunna tillmötesgå många av kraven och önskemålen i den nya upphandlingen, säger Sinikka Suutari, upphandlare i Lidingö stad.

Det nya avtalet innebär att kvaliteten på maten genomgående blir bättre. Andelen måltider lagade från grunden ökar till närmare 90 procent. Det blir mer kötträtter, bättre vegetariska alternativ och mindre helfabrikat. Andra nyheter är frukt till förskolebarnen och två sorters färskt fullkornsbröd till skoleleverna varje dag. De äldre får bröd som gräddas på avdelningen och på Baggeby gård blir det möjligt att beställa vin. De kunder som får hem matlådor kommer att kunna välja mellan två rätter och få efterrätt dagligen.

Staden har även ställt villkor vad gäller tillsatser i maten, som att syntetiska färgämnen eller smakförstärkare inte får ingå.

– I slutändan blev det en specifikation med mycket höga krav, och det är därför glädjande att vi har fått in så bra anbud. Ett par företag valde att inte lämna anbud eftersom de helt enkelt inte kunde få ekonomi i de villkor som gällde, berättar Sinikka.

Staden planerar att skriva avtal med de två vinnande leverantörerna ISS och Fazer den 8 oktober, då tiden för överprövning gått ut. ISS kommer att driva Siggebogårdens kök och Högsätra kök. ISS tillagar även matlådorna som körs hem. Fazer kommer att ansvara för ett antal skolkök.

– För två skolor, Bodal och Käppala, finns ännu inga anbud, men vi fortsätter att diskutera med möjliga leverantörer, säger Sinikka.

Sett i siffror sparar staden 2,6 miljoner kronor per år trots att kvaliteten ökar. Staden lägger även åtta miljoner kronor på ny utrustning i skolköken. De nya avtalen beräknas träda i kraft från årsskiftet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *