Lunds kommun satsar etiskt

Åtta av tio koppar kaffe som dricks i Lunds kommun är Fairtrade-märkta, vilket är en förbättring från året innan. Ny statistik från Lunds kommun visar också på att andelen etiska inköp över lag fortsätter att öka.

2006 var bara 0,77 procent av det kaffe som dracks i kommunen Fairtrade. Idag ligger siffran på 83 procent. Även te har fortsatt att öka och är nu uppe i 37 procent. Det innebär att Lund i princip nått de uppsatta målen att 40 procent av allt kaffe och te ska vara rättvist till 2012.

– När vi satte upp målen 2008 förstod vi inte att det skulle gå så pass fort, men det är tydligt att Lunds kommuns medarbetare tycker att det är viktigt att ställa krav i sina inköp och värnar om mänskliga rättigheter, säger Linda Scott Jacobsson, Fairtrade City-samordnare på Lunds kommun.

Idag finns åtta rättvisa produkter som alternativ i kommunens upphandlingsavtal. Förutom kaffe och te finns även banan, kakao, rörsocker, chokladkaka, colaläsk och peppar. Målet om 40 procent gäller även för banan och drickchoklad.

– Vi planerar att skärpa målen betydligt och just nu utreds hur de nya målen ska se ut, säger Lars Bergwall, ordförande i kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott.

Källa: Lunds kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *