Medarbetare ska kunna klockan

Att medarbetaren ska kunna klockan och faktiskt vara intresserad av att jobba medan man är på jobbet är inte för mycket begärt. Det menar Arbetsmarknadsnytts nya krönikör Eva Cooper.
I en krönika 2018-06-13 reflekterar hon bland annat över en platsannons från ett café i Rättvik. Där stod att det är meriterande för sommarjobb att vara glad och serviceinriktad, veta hur man använder en kortterminal, kunna klockan, inte behöva använda Facebook och Snapchat var tredje minut, kunna tänka sig att jobba mer än två dagar i veckan, inte behöva ta ledigt under vecka 29,30 och 31 för att ”hitta sig själv” med mera…
Krönikören citerar caféägaren Louise Åhlen som menar att det som står i annonsen är ”basic tänk”, trots de muntra formuleringarna.

Svårigheter hitta arbetskraft
Hela åtta av tio företagare har problem med att hitta rätt arbetskraft. Företag som vill växa – eller hålla verksamheten i gång under hela året – hindras av problemen med kompetensförsörjningen. Ett besvär som dessutom har vuxit till att bli det absolut största tillväxthindret de senaste åren, konstaterar Eva Cooper.
Hon menar att caféägaren Louise Åhlén sätter fingret på det som är både viktigast och svårast för företagare som ska rekrytera: att hitta arbetssökande med rätt attityd, som är ansvarstagande och självgående. ”Platsannonser som Café Södergårdens skulle lika gärna kunna användas av en större byggfirma i Ystad, eller ett litet revisionsföretag i Umeå”, slår Eva Cooper fast.

Prata med de unga
Lösningen är att dels prata med unga som ska ut i arbetslivet och dels att se till att
mindre företag skaffar sig strategier för kompetensförsörjningen. ”Dessutom behövs ett öppet sinne när det gäller att ta emot PRAO-elever, praktikanter, arbetssökande som vill jobba men som inte kan språket perfekt, människor med funktionshinder och andra”, menar krönikören.
Läs hela krönikan via länken:
https://www.arbetsmarknadsnytt.se/kronikor/forr-var-det-battre-pli-pa-ungdomen-och-pa-50-aringarna_712911.html
Fakta om krönikören
Eva Cooper har varit ordförande på Saco Studentråd, ansvarig för välfärdsfrågor på Timbro och politisk redaktör på Hudiksvalls tidning. Hon utnämndes till en av framtidens unga kvinnliga ledare av Ledarna. I dag är hon regionchef på Företagarna i Gävleborg.

0 thoughts on “Medarbetare ska kunna klockan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *