Miljonbidrag för smarta tekniska lösningar

Helsingborgs stad får statligt bidrag på 2 miljoner kronor för sina hållbara stadsbyggnadsprojekt. Det är Delegationen för hållbara städer som delar ut projektstödet.

För Helsingborg handlar det om närmare 2 miljoner kronor för att gå vidare med delprojekt inom stadsförnyelseprocessen H+, samt stöd till insatser för att minska buller i stadsmiljön.  Smart teknik för energi-, avfalls- och VA-lösningar inom H+ premieras med ett bidrag på 1 020 000 kronor. Åtgärder mot buller som hinder för ökad stadskvalitet får 750 000 kronor.

– Det är mycket glädjande att Helsingborg får del av dessa pengar. Dels som ett kvitto på att vi går åt rätt håll i vårt arbete för en mer hållbar stad, dels som intäktskälla för att kunna genomföra det vi planerar. Att vi har höga ambitioner visas ju även av borgmästaravtalet som
staden signerade i Bryssel i förra veckan, säger Lars Thunberg, kommunalråd samt ledamot i Delegationen för hållbara städer.

Delegationen för hållbara städer har regeringens uppdrag att under perioden 2009-2012 besluta om ett statligt stöd på totalt 380 miljoner kronor till utveckling av hållbara städer. Stödet ska stimulera hållbara stadsbyggnadsprojekt som bidrar till att minska utsläppen av
växthusgaser samtidigt som ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara stadsmiljöer skapas.

– Bidragen gör att vi med full kraft kan driva och ge nationell uppmärksamhet åt smarta energilösningar tillsammans med återvinningsbolaget NSR, vattenbolaget NSVA och energibolaget Öresundskraft. Anslaget för att hantera buller ger oss möjlighet att förstärka samarbetet med Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Johan Brantmark, projektchef för H+.

Källa: Helsingborgs stad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *