Möbeljätte testar uthyrning

Möbeljätten IKEA håller på att gå över till en cirkulär och hållbar affärsmodell. Nu vill man ta hjälp av inköpare och andra i offentlig sektor för att göra planeten mer hållbar.
På årsdagarna med Sverige Offentliga Inköpare i Uppsala 3-5 april 2019 berättade två företrädare för det globala möbelföretaget hur man tänker. Fredrik Kristiansson, ansvarig för IKEA Sverige offentlig sektor och Jonas Carlehed, IKEA Sveriges Hållbarhetschef, presenterade den nya affärsmodell som giganten i framtiden ska jobba efter.
Gentemot offentlig sektor testas nu modellen Furniture as a service som går ut på att offentliga instanser ska kunna hyra möbler.
– Det handlar inte om leasing, underströk Fredrik Kristiansson, som även berättade att när möblerna använts ska de kunna återlämnas, repareras och hyras ut igen och igen och igen,
Längre livslängd
Möblerna ska helt enkelt få längre livslängd och IKEA kan slå in på den cirkulära modell som man hoppas ska bidra till att öka människors medvetenhet. Förhoppningsvis är det slut på den slit-och-släng-mentalitet som delvis präglat möbelhantering i offentlig sektor.
Gentemot privatkunder ingår även att styra mot bättre kost och hälsa. I IKEAS restauranger ersätts en stor del av köttet med andra proteiner. Därmed minskas klimatpåverkan markant. IKEAS hemleveranser ska vara fossilfria i framtiden och i Stockholm har man redan uppnått målet.
IKEA är en av sponsorerna av SOI:s årsdagar och soffgruppen på scenen där en del av intervjuerna och utfrågningarna sker är komponerad av möbeljätten.
Bilden: Fredrik Kristiansson, ansvarig för IKEA Sverige / offentlig sektor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *